Ако газът за Топлофикация София спре от септември, това няма

...
Ако газът за Топлофикация София спре от септември, това няма
Коментари Харесай

София видя в заплахата за спиране на парното признание, че няма достатъчно газ

Ако газът за " Топлофикация София " спре от септември, това няма да е поради стотиците милиони задължения на сдружението към държавния снабдител " Булгарга ", а поради неналичието на задоволително синьо гориво. Столичното парно все още няма дълготрайна опция на газа и прекъсването му би довело до прекъсването и на топлата вода, а в следствие и на парното към 1 млн. души в София. Вариант за погасяването на задълженията има и той минава през договорка с страната за други 330 млн. лв. обезщетения поради разликата сред цената на газа, включена в цената на топлоенергията, и действителната цена на синьото гориво.

Това обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в петък. Ден по-рано от поради дълг от 328 млн. лв.. Започва и инспекция на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в " Топлофикация София ".

По-късно ръководителят на енергийния регулатор Станислав Тодоров разяснява пред бТВ, че комисията поддържа решението за прекъсване на доставките, защото било по-добре през лятото да няма топла вода, а спестените от това количества газ да се употребяват за нагнетяване на хранилището " Чирен ". В същия ден изборът на Тодоров за ръководител на енергийния регулатор беше разгласен за противоконституционен.

Политическа офанзива

Управляващите Столичната община от ГЕРБ обаче видяха в тези дейности знак, че държавното управление и неговите структури не са съумели да обезпечат задоволително газ за идващите месеци след прекратяването на доставките от " Газпром ". Фандъкова разгласи изказванията на " Булгаргаз " и управлението на КЕВР като " невиждани и неприемливи ". " Недопустимо е да се спре топлоподаването към 1 млн. софиянци. Това е доказателство, че няма обезпечен газ ", разяснява кметът. Председателят на общинския съвет Георги Георгиев пък дефинира обстановката като " война " и добави, че не може жителите да бъдат въвличани в нея.

Според тях държавното управление и " Булгаргаз " виждат в отрязването на доставките за " Топлофикация " елементарен метод да решат казуса с дефицит на газ след прекъсването на доставките от " Газпром ". Те обясниха, че столичното парно използва 1/3 от всички количества за страната или към 800 млн. куб. метра годишно и спестяването им, може да реши проблемите със синьото гориво за останалите консуматори.

Дайте парите, с цел да ви ги дадем

От обясненията на Фандъкова и Георгиев излезе, че решението на казуса със отговорностите на " Топлофикация София " е в ръцете на страната. Двамата оповестиха, че КЕВР е признала 332 млн. лв. недовзет доход за столичното парно от последния отоплителен сезон. Сумата е разликата сред действителната цена на газа и тази, заложена изчисляването на цената на топлоенергията. Средствата би трябвало да се върнат към " Топлофикация " до 1 юли идната година. Освен това към тях се начислява и рента, която доближава съвсем 16 млн. лв..

Според Фандъкова може да се подпише съглашение тези пари непосредствено да се превеждат на " Булгаргаз " и другият огромен заемодател на парното Българския енергиен холдинг.

До момента обаче сходни диалози не били водени.

Фандъкова изясни, че сумата от 332 млн. лв. е насъбрана, защото при определянето на цената на парното през юли предходната година, са заложени 49 лв. за мегаватчас, а сдружението е купувало синьо гориво за 130 лв. за мегаватчас или 180% разлика. И през новия отоплителен сезон се чака казусът да продължи, защото все още синьото гориво е с 57% по-скъпо от заложеното във формулата за цената на парното.

Фандъкова напомни също, че " Топлофикация " към момента няма контракт с " Булгаргаз " за доставките от януари 2023 година Добави, че по това време на годината нормално имало подписан договор.

Кметът не чака и инспекцията на КЕВР да открие някакви проблеми, защото това била шестата такава ревизия за последната година. Общо инспекциите на сдружението за последните 12 месеца били 10.

Защо другите нямат проблеми

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев пък изясни, че другите топлофикационни сдружения, при които също има противоречие при цената на газа, нямат проблемите на " Топлофикация София ", защото обслужват много по-малко клиенти. Така продават по-малко сила, купуват по-малко газ и надлежно имат по-малка загуба.

В същото време " Топлофикация София " е единственото сдружение, което е обществена благосъстоятелност. Компанията от години е подложена на критика за неприятно ръководство и неефективност поради загубите на сила по амортизираната мрежа.

Георгиев напомни, че общинският съвет взе решение, който да вложи средства в построяването на нови мощности за комбинирано произвеждане на ток и топлинна сила, които да усилят постъпленията на сдружението. Срещу това възможният предстоящ вложител ще ръководи " Топлофикация " 35 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР