Ако евентуален следващ кабинет реши да развали концесионния договор за

...
Ако евентуален следващ кабинет реши да развали концесионния договор за
Коментари Харесай

Връщаме 660 млн. лева, ако развалим концесията на Летище София

Ако възможен идващ кабинет реши да скапе концесионния контракт за летище София, първоначално ще би трябвало да върне 660-те млн. лева, които концесионерът заплаща в този момент. Ще си вземе летището и ще заплаща загубите му, които сега поради намалелия трафик са към 5,5 млн. лева на година. В резултат на това най-голямото ни летище няма да бъде конкурентно като тези в прилежащите страни.

Това съобщи в утринния блок на bTV министърът на превоза Росен Желязков, разяснявайки какво би станало, в случай че възможен идващ кабинет, който не е на ГЕРБ, реши да скапе контракта, както приканва водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Договорът е подписан и е правно годен, концесия ще има и това е за положителното на летището, на самолетните компании и на пасажерите. В момента слушаме едни дивотии, които популяризират нашите съперници, само че те имат опция да прочетат контракта, който се намира в концесионния указател ", сподели Желязков.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Новият концесионер на Летище София консорциумът SOF Connect...

" Концесията е дружество, това не е наем или продажба. Партньорите в концесията – страната и концесионерът, си разделят изгодите и рисковете, не може единствено едната страна да има изгоди, а другата – да носи рисковете. Нека проучват концесията деликатно ", сподели Желязков.

Той уточни, че 35-годишната концесия се преглежда към този момент 4 години, договорката е оценена от Световната банка и от Европейската комисия. Оценката на тези институции е, че е реализиран стопански баланс и то без да се прибягва до държавна помощ, без значение от тежкото положение на авиацията сега.

" Затова отлагаме годишните заплащания за последните 10 години на концесията – с цел да може да се възвърне икономическият баланс. Тези вложения обаче ще бъдат направени, те не са опростени. Няма да има и съкращения на личен състав ", сподели Желязков.

Освен това, с цел да се сезират Сметната палата на Европейски Съюз и Еврокомисията, както желае Нинова, съгласно Росен Желязков първо би трябвало да има парламент. " Това искане може да сплоти единствено тези, които не са чели контракта за концесия, а въпреки всичко имат опция да го създадат и то деликатно ", уточни министърът.

Лъжа е, че ще се подвигат и цените, безапелационен е Желязков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР