Ако ЕЦБ упражняваше банков надзор у нас през 2014 г.,

...
Ако ЕЦБ упражняваше банков надзор у нас през 2014 г.,
Коментари Харесай

Асен Василев: КТБ нямаше да фалира, ако ЕЦБ упражняваше банков надзор у нас

Ако ЕЦБ упражняваше банков контрол у нас през 2014 година, КТБ нямаше да банкрутира и ние да платим групово 4 милиарда лева за този банкрут. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в събота пред Дарик радио.

" Много е мъчно локалната политическа класа да каже на ЕЦБ по какъв начин да си прави работата ", счита Василев.

Относно изгодите от въвеждането на еврото вицепремиерът посочи по-евтините заеми и цялостната регулация на банковия бранш в България отстрана на ЕЦБ, което по думите му дава едно равнище на разделяне от локалния бранш и частично по-добър надзор и по-добър взор, какво се случва тук.

Василев акцентира, че България де факто е приела еврото с валутния ръб, само че продължаваме да плащама комисионна като обменяме евро в левове и не престават лихвените проценти на лв. да са малко по-високи от еврото.

Не на последно място, означи Василев, че и в този момент решенията на ЕЦБ ни засягат директно, само че ние даже не сме били в стаята, когато тези решения се вземат .

" И е доста значимо да можем да сме в стаята, когато тези решения се вземат, тъй че оптимално добре да си защитим българския интерес ", уточни вицепремиерът.

Той разяснява и опасенията от повишение на цените след въвеждането на еврото:

" Не се е случило в нито една от страните, които са имали закрепен курс. С 0,1% приблизително са се вдигнали цените. Говорим за Естония, Литва и други, когато са влизали в Еврозоната ", изясни финансовият министър.

Той означи отрицателния образец на Гърция като една от аргументите за скептицизма у нас по отношение на еврото.

" Не чакам някаква трагична смяна в цените ", добави Василев.

По думите му сравненията с Англия са несъстоятелни, тъй като английската лира е аварийна валута.

" Ако приказваме за загуба на суверенитет, ние сме го изгубили при въвеждането на борда ", акцентира вицепремиерът.

Той е безапелационен, че нашата стопанска система, по този начин или другояче, към този момент е приела еврото и е по-добре да имаме опцията да участваме във вземането на решения.

" По-добре да сме на масата, а не да сме част от менюто " , добави Василев.

По думите му всички партии в обединението са удостоверили датата 1 януари 2024 година за приемане на еврото.

" Имаме ангажимент да се направи един отчет сред МФ и Българска народна банка на база на последните стопански данни и положение, който да се употребява за основа за разяснителната акция ", разяснява той запасите по тематиката на част от съдружните сътрудници.

Относно Република Северна Македония (РСМ) вицепремиерът е на мнение, че по този въпрос би трябвало да има доста необятен публичен консенсус.

" Докато множеството българи не считат, че РСМ е изпълнила изискванията и че правата на българите са предпазени съответно, аз не мисля, че има политик или политическа мощ, които биха тръгнали в посока повдигане на ветото ", уточни Василев.

" Това мисля, че е една доста неработеща позиция ", съобщи той и означи, че Министерство на външните работи поставя от много време старания да реализира единодушие европейските сътрудници да одобряват българската позиция и тя да стане европейска позиция.

По думите му България би трябвало да си отбрани националния интерес, без значение дали има или няма хора, които пречат на процеса, вкарвайки доста звук и страст.

" Проблем има и това е доста значимо да се съобщи. И той би трябвало да бъде позволен ", акцентира Василев.

Във връзка с актуализацията на бюджета финансовият министърът разяснява, че част от плануваните промени се случват, само че по-бавно и даде за образец бранша на опазването на здравето.

Като част от тези промени ще има и понижение на личния състав в Министерство на вътрешните работи , което по думите му се приготвя в границите на този месец.

" По-прозрачно разходване на средствата, по-добра отчетност и свързване на резултатите с парите ", посочи Василев като съществени цели на плануваните промени във вътрешното министерство.

Вицепремиерът заяви, че постъпленията единствено от таксите за инспекция на лабораторията на БАБХ на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " са над 100 хиляди лева дневно, които преди този момент не са влизали в държавния бюджет.

" Има доста сериозен напън, има закани към част от чиновниците, само че за пръв път от доста години в действителност страната си взе границата, която беше приватизирана ", уточни още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР