Ако електрическите автомобили някога станат масови, тогава ще имаме нужда

...
Ако електрическите автомобили някога станат масови, тогава ще имаме нужда
Коментари Харесай

Ако всички коли станат електрически, къде ще се зареждат всички те?

Ако електрическите коли в миналото станат всеобщи, тогава ще имаме потребност от доста повече места за зареждането им.

Ключът е да се откри място за зарядни устройства, където хората фактически биха ги употребявали. Край бордюра е очевидното място, само че там зарядните устройства се конкурират за място с пешеходци, ползватели на инвалидни колички и други.

Едно решение е просто да пренастроим съществуващата инфраструктура, без да прибавяме спомагателен безпорядък към построената среда.

Например зареждането на електрически транспортни средства (EV) на градските лампи се уголемява. Голямо преимущество на пренареждането на съществуващи стълбове е, че градовете не би трябвало да копаят, с цел да положат нови кабели, споделя Артис Маркотс, основен изпълнителен шеф на латвийската започваща компания SimpleCharge, която се концентрира върху Централна и Източна Европа.

Няма комплицирани условия за разрешителни и стълбът на лампата може да бъде допълнен със зарядно за EV в границите на един час.

Цената също е доста по-ниска от закрепено зарядно устройство, оповестява господин Маркотс, на почти 1500 евро на зарядно устройство.

Холандската компания CityCharge също предлага зареждане на лампи, само че с друг модел, който изисква слагането на нови кабели. CityCharge заменя стандартните осветителни стълбове с алуминиеви. Те имат елегантни черни кутии за платежния терминал и зарядното устройство. С изключение на монтажа, разноските са в диапазона 3-4000 евро на дирек.

Хаймен Висер, основен изпълнителен шеф на CityCharge, признава, че това е малко по-скъпо от другите зарядни устройства на улицата. Но той има вяра, че това е всъщност артикул 2 за 1, при който осветлението и зареждането на стълба могат да се обслужват дружно, оповестява BBC. Зареждането на лампи прави допустимо покриването на дребни и огромни градове с доста небързи зарядни устройства. Моделите на CityCharge и SimpleCharge могат да доближат до 22kW - по-бързо от бавните зарядни за през нощта, само че не толкоз бързи, колкото устройствата за бързо зареждане. Те също могат да работят 24/7. Г-н Маркотс обаче споделя, че тук-там с по-стара инфраструктура е по-вероятно те да са за нощно зареждане, до момента в който уличното осветяване е включено.

Компанията ubitricity, благосъстоятелност на Shell, прибавя потенциал за зареждане на електрически автомобили освен към стълбовете за лампи, само че и към стълбовете, които проектира. Tezi стълбове оферират зареждане при типична скорост от 5kW.

Някои компании за зареждане на EV са работили върху дизайна, тъй че зарядните устройства да са или ненатрапчиви, или даже образно привлекателни. Това включва зарядни устройства, които са вградени в земята - да вземем за пример изскачащи зарядни устройства, които могат да потънат назад в тротоара, когато не се употребяват.

Trojan Energy е шотландска компания, чиито зарядни устройства се изравняват с тротоара, наподобявайки дребни капаци на шахти извън. Повечето минувачи евентуално даже не биха ги забелязали.

Компанията се е съветвала с организации за хора с увреждания, с цел да се увери, че зарядните устройства не са рискови за хората с двигателни или зрителни увреждания, да вземем за пример.

Trojan Energy работи със препоръките на Северен Лондон за разполагане на центрове от шест до 15 точки за зареждане, основно по продължение на жилищни улици без алеи, където водачите зависят от паркирането на улицата. „ Редици и редици от терасовидни къщи са идеално подобаващи за нашето решение “, споделя Сара Клементс, началник на бизнес развиването на Trojan Energy.

Клиентите се нуждаят от особено приспособление, наречено копие, което тежи 2,7 кг, с цел да употребяват точка за зареждане на Trojan Energy. Таксуването се прави автоматизирано посредством копието. Така че евентуалното стеснение от носенето на в допълнение устройство може да бъде обезщетено от удобството на зареждането посредством включване и стартиране.

Отварянето на улицата, осъществяването на строителни и електрически работи и по-късно възобновяване на настилката изисква известно време, несъмнено. Инсталирането лишава към две седмици за всеки хъб.

Производителят на коли Hyundai създаде робот за автоматизирано зареждане, чиято роботизирана ръка насочва кабела за зареждане в врата, употребявайки AI логаритъм, който работи с 3D камера. Засега обаче основата на робота е закрепена на място, до момента в който ръката се движи.

Като цяло, гъвкавостта на мобилното зарядно устройство ще разреши да се спести място и водачите няма да би трябвало да се борят за места за паркиране наоколо до закрепено зарядно устройство.

Британската компания Nyobolt неотдавна сътвори Bolt-ee, плътно, ултрабързо зарядно устройство, което може да обезпечи до 300kW DC мощ за зареждане на автомобил в границите на минути. Сай Шивареди, основен изпълнителен шеф и съосновател на Nyobolt, оприличава това мобилно устройство на размер на куфар, макар че е по-тежко.

Една версия на Bolt-ee е инсталирана на колела и е полуавтономна, тъй че да може да се движи в близост, с цел да стигне до транспортно средство, което се нуждае от бърз удар на мощ.

Постигането на цялостна автономност би било предизвикателство. В момента Bolt-ee към момента се нуждае от човешки оператор, който да включи кабела в колата.

Нито едно от тези решения независимо няма да е задоволително, с цел да отговори на възходящото търсене. Няма задоволително стълбове.. Мобилното роботизирано зареждане може да остане ниша. А вградените в тротоара зарядни устройства няма да са подобаващи тук-там, където настилката постоянно е рядка или порутена.

Но дружно тези типове новаторски, спестяващи място решения ще оказват помощ за прокарването на трансформацията на електрически транспортни средства.

Има доста място за нововъведения на пазара за зареждане на електрически автомобили и по-младите и по-малки компании „ могат да окажат забавно влияние върху този доста комплициран пейзаж “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР