Ако до преди седмица шансовете за съставяне на редовно правителство

...
Ако до преди седмица шансовете за съставяне на редовно правителство
Коментари Харесай

Погледите се насочват към втория мандат, до 10 април става ясно отиваме ли на нови избори

Ако до преди седмица възможностите за сформиране на постоянно държавно управление изглеждаше съвсем неосъществим, то в този момент малко по малко погледите стартират да се насочват точно към него.

ПП-ДБ ще са тези, които вероятно ще получат втория опит за сформиране на кабинет. В Конституцията няма записан период, в който Народното събрание да даде този втори късмет – в случай че първият мандат бъде несполучлив.

Ако реши да го направи обаче още в първия вероятен миг, то това ще бъде 25 март и тогава на „ Дондуков “ 2 ще би трябвало да отиде претендентът за министър-председател втората по величина партия в Народното събрание – ПП-ДБ.

Кой ще бъде този претендент, към момента не няма никаква изясненост. След това той ще има седем дни, в които да откри нови сътрудници или да договаря с досегашните.

Това значи, че най-късно вторият мандатоносител би трябвало да се върне при президента до 1 април. Ако и този мандат е несполучлив – ще се стигне до връчването на третия финален мандат.

Няма период, в който последният мандат да бъде изпълнен. Но се приема за рационален още веднъж седемдневен период, което значи  8 април.

Така най-късно до 10 април би трябвало да знаем дали ще отидем на нови избори.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР