Ако човек се разкрива чрез движенията на евритмията, които се

...
Ако човек се разкрива чрез движенията на евритмията, които се
Коментари Харесай

Евритмията спомага за духовното израстване

Ако човек се разкрива посредством придвижванията на евритмията, които се наследяват от такива притежания като езика и разреши целия нравствен опит да стане забележим, то тогава международните мистерии биха могли да бъдат артистично изразени. - Рудолф Щайнер.

На главно равнище изкуството на евритмията съставлява забележимото човешко изявление на думите и музиката. Изглежда като танцово придвижване, форма на изкуство и е лечебен инструмент за изцеряване. Наречена е „ забележимото пеене ” или „ забележимия диалект ”.

Евритмията може да бъде изпълнявана пред аудитория, пред която се изправят танцъори в ярки и транспарантни костюми. Те са съпроводени от музика или просто диалект, а от време на време и без присъединяване на никакъв тон. Може да бъде изпълнявана и независимо, сходно на тай чи или йога, за изцеряване.

Студентите от учебно заведение Уолдорф нормално посещават курсове по евритмия, основани като спомагателни занимания от създателя на Уолдорф, Рудолф Щайнер. Те способстват за салдото на учебния фокус към здравото битие, съчетано с изкуство, обучение и музика.

Евритмията спомага на децата, на които им следва да проговорят, за разбирането на надълбоко равнище на частите на речта; да вземем за пример по какъв начин се произнася звука „ Т ”, от кое място идва, по какъв начин тялото показва „ ох ” или „ ах ” и така нататък

Антропософията, базата на Щайнеровите курсове, е учредена на философията, че звуците дават отговор на детайлите на природата и всяка дума резонира на друг детайл от естествения свят.

На по-дълбоко равнище евритмиятае духовна процедура, съпоставяща телесните придвижвания и изрази със звуци и страсти. Движението се трансформира в удължение на звуците на думите и на духовното им значение отвън самите думи. Ако се практикува вярно, човек би трябвало да усети изразяването на звука в тялото си, а публиката да види по какъв начин „ наподобява ” самият тон. Хората, наблюдаващи евритмия, би трябвало да са в положение да видят освен говоримите неща, само че и тези, които не са изказани, или да вникнат отвън нотите, както и отвън самостоятелната височина, звук и естетика.

 Евритмия

Евритмията изхожда от концепцията, че звуците за мощни, а издаващият ги човешки глас носи освен това от елементарното значение на изявлението. Звуците имат способността да предават един тип вътрешен опит към външния свят, а придвижването прибавя големина към този израз.

Като лековит нравствен инструмент евритмията може да помогне на човек да даде израз на надълбоко стаените усеща или страсти, които не са могли да се изкажат с думи.

Както и в другите духовни практики, евритмията може да спомогне за обединяването на тяло, душа и мисъл. За някои хора думите не са задоволителен признак за изявление на надълбоко прикритите страсти от минали прекарвания. Чрез повтарянето на избрани придвижвания, проектирани за освобождение на тези невъзможни за изявление рани, човек ще може най-сетне да ги изрази и да реализира естетика.

Стремежът на евритмията е да разкрие вътрешния опит на душата и да я изрази по забележим метод.

Казано по-друг метод, евритмията е говорене и пеене със своя личен глас, тяло и душа - духовно филтриране, водещо до духовно израстване и изцеряване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР