Ако човек има готови пари или възможност за евтин кредит,

...
Ако човек има готови пари или възможност за евтин кредит,
Коментари Харесай

Жилище в София все още добра инвестиция срещу инфлацията какво показват цифрите

Ако човек има подготвени пари или опция за на ниска цена заем, покупката на жилище в столицата продължава да бъде ефикасен лек против инфлацията, която изяжда спестяванията. И по трите индикатора, по които се следят показателите на цените на жилищата в България от Национален статистически институт, се вижда, че цената на парцелите в София покрива инфлацията и обезпечава облага.

Ето по какъв начин специалистите от уеб страницата за разгласи за недвижими парцели в София Реалистимо проучват данните.

Първият ценови индикатор взима за база 2015 година Според него недвижимите са нараснали цената си съвсем двойно (92 пункта) към края на второто тримесечие на 2022 година В същото време инфлацията за интервала е към 40 на 100, само че даже при този висок % облагата от цената на жилище в София е забележителна.

Вторият ценови е премерване на пазарната стойност по отношение на предходното тримесечие. За София покачването на цените на парцелите през интервала април - юни 2022 година по отношение на януари – март т.г. е 3,3 пункта приблизително, като при новото строителство този индикатор е 2,7, а при към този момент съществуващите жилища – 3,7. В същото време насъбраната инфлация за същите интервали е 1,6, което значи, че цената на парцела в столицата я покрива двойно.

Третият индикатор на Национален статистически институт за показателя на цените на жилищата е съответното тримесечие към същия интервал на миналата година. Към момента последните данни на статистическия институт за придвижването на показателя на цените на жилищата е към края на второ тримесечие на актуалната година. Спрямо същи интервал на предходната година изменението за София е със 17,3 пункта нагоре, като новите жилища са поскъпнали по-малко (14,4), а съществуващите с съвсем 20 пункта (19,4). За този дванадесетмесечен интервал инфлацията е 16,9% по данни на Национален статистически институт, т.е. междинното покачване на цените на парцелите в столицата още веднъж е защитило притежателите си от повишаването на живота като цяло. Вече цени от за двустаен апартамент в София са нещо обикновено.

Успоредно с повишаването на жилищата, също потеглят нагоре. Ако преди година двустаен в София можеше да се откри и за 600 лева, то в този момент минималният предел не е под 700 лева на месец, като наемите могат да доближат напълно умерено за тристаен апартамент.

Информацията в публикацията е единствено с информативна цел и не е капиталов съвет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР