Ако човечеството успее да намали количеството въглероден диоксид в атмосферата,

...
Ако човечеството успее да намали количеството въглероден диоксид в атмосферата,
Коментари Харесай

Енергийният баланс на съвременния свят изисква повече атомна енергия

Ако човечеството успее да понижи количеството въглероден диоксид в атмосферата, климатът ще се възстановява и ще успеем да избегнем последствията от световното стопляне - топенето на ледниците, опустошаването и изгубването на животните. Това разгласи лауреатът на Нобелова премия за мир Родни Джон Алам по време на интернационалната конференция NEXT 75 в Сочи. Тя бе проведена от „ Росатом “ и се организира в онлайн и офлайн формат, като в продължение на няколко часа световноизвестни персони от разнообразни области търсеха визията на бъдещето, дружно със студенти от пет континента.

„ Въглеродният диоксид е по едно и също време и положително, и зло. Концентрацията му в нашата атмосфера е единствено 0,04%. Но даже минималното нарастване на тази централизация може да унищожи деликатния баланс на нашата планета, което следим през последните десетилетия “, сподели Алам.

Според Томас Блис, ръководител на Научния съвет за световни начинания, енергийният баланс на актуалния свят демонстрира, че е извънредно мъчно да се реализира елиминиране на излъчванията на парникови газове, като в същото време се отговори на енергийните потребности на човечеството, защото опциите за потребление на слънчева и вятърна сила са лимитирани. Като опция ученият предлага интензивно да се развива нуклеарна сила.

Генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов бе безапелационен, че в ерата на софтуерния напредък е належащо да се работи с взор напред. „ В близко бъдеще човечеството би трябвало доста да понижи въглеродната екологична тежест на планетата, да сътвори нов енергиен баланс, учреден на нисковъглеродни енергийни източници, в това число атомна сила “, сподели Лихачов. В конференцията се включиха още вирусологът от СЗО Ойевале Томори, еколозите проф. Карл Сафина и Мигел Брандао, режисьорът Оливър Стоун, антроположката Джейн Гудол, съветският артист Данила Козловски и други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР