Ако беше жива, днес Людмила Живкова щеше да навърши 80

...
Ако беше жива, днес Людмила Живкова щеше да навърши 80
Коментари Харесай

Баба Ванга се разплакала след Аз тази смърт не я видях

Ако беше жива, през днешния ден Людмила Живкова щеше да навърши 80 години. Дъщерята на Тодор Живков си отива едвам на 39 години през 1981 година, а за гибелта на Червената принцеса и до ден-днешен се популяризират какви ли не версии.

Въпреки спекулациите, включващи самоубийство, отравяне, мистична болест след захапване на змия и непреодолими последствия от тежката злополука през 1973 година, след която едвам оцелява, нейната щерка Жени Живкова е безапелационна – Людмила е умряла от естествена гибел.

" Винаги съм казвала, че майка ми има смъртен акт и той е формален. Според него Людмила е умряла от мозъчен кръвоизлив “, безапелационна е внучката на някогашния Първи, която признава, че Ванга не е съумяла да планува гибелта на Живкова, с която приживе са близки.

" Майка ми обичаше Ванга и противоположното. Първият път, когато отидох при Ванга след гибелта на майка ми, бе 1984-1985 година, а тя ми сподели: " Аз тази гибел не я видях “, и се разплака “, споделя Жени Живкова.

Людмила е по-голямото от двете деца на Тодор Живков и Мара Малеева. През предходната година умря и брат ѝ Владимир. Людмила се ражда на 26 юли 1942 година в село Говедарци, Самоковско. По думите на татко ѝ тя е кръстена на известната руска снайперистка Людмила Павличенко.

Малко след нейното раждане фамилията се реалокира в София, където след Деветосептемврийския преврат от 1944 година Тодор Живков прави кариера в партийния уред на Българска комунистическа партия, утвърждавайки се в средата на 50-те години като началник на тоталитарния режим в страната. Людмила Живкова завършва Руската гимназия и Историческия факултет на Софийския университет " Климент Охридски “.

Жени се за Любомир Стойчев – инженер от Враца, и през 1965 година се ражда щерка им Евгения Живкова, по-късно фешън дизайнерка и политик от Българската социалистическа партия. Развежда се през 1968 година, след което Стойчев е изпратен на работа във Виена. Малко след развода си Людмила Живкова се дами за Иван Славков, който прави бърза кариера и е дълготраен началник на Българската телевизия и Българския олимпийски комитет. През май 1971 година се ражда синът им Тодор Славков.

Людмила беше персона, работеше за отварянето на България към света, увличаше се по източната философия и мистичност, беше изпреварила времето си и строя, в който живеехме, описват нейни съвременници.

Ранната гибел на Живкова става мотив за разнообразни хипотези. Тодор Живков, въпреки да счита гибелта ѝ за предстоящ резултат от тежкото ѝ положение от предходните месеци, в записките си не изключва да е имало и някакво " външно вмешателство “.

Руският журналист Аркадий Ваксберг смята, че Людмила може да е била убита от съветските тайни служби, базирайки се на недоверието, с което се отнасяли към нея в руското държавно управление, и опасенията, че в близко бъдеще тя можела да наследи татко си отпред на режима. Някои от околните ѝ, като Любомир Левчев, също считат, че тя е отровена. Според друга догадка, поддържана от отявления критик на Живкови Петър Семерджиев, тя се самоубива след меланхолия, написа " Ретро ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР