Ако България си свърши работата и покаже политическа воля за

...
Ако България си свърши работата и покаже политическа воля за
Коментари Харесай

Димитър Радев: Следващият прозорец за еврозоната може да е след 10 години

Ако България си свърши работата и покаже политическа воля за приемане на еврото от 1 януари 2024 година, европейските институции може да създадат компромис при несъблюдение на критерия за инфлация. За това загатна шефът на Българска народна банка Димитър Радев, който беше поканен на чуване в Народното събрание по тематиката.

Той заяви, че България изостава с към месец и половина по подписването на меморандум за присъединение към еврозоната, за което е нужна " безапелационна поддръжка и явен мандат " на шефа. Напомни, че би трябвало да има изясненост дали и по кое време ще има постоянно държавно управление, с цел да знаят в европейските институции с кого да приказват. Призова и за подготвеност Народното събрание да работи добре, с цел да може да одобри големия брой закони, свързани с приемането на еврото.
Изпълняваме ли критериите
Към момента съгласно гуверньора единственият риск България да не отговори на формалните критерии за влизане в еврозоната, е този за ценова непоклатимост. Тя се пресмята като междинната годишна смяна на показателя на потребителските цени за последните 12 месеца в трите най-добре представящи се членки (измерен по ХИПЦ) плюс 1.5 процентни пункта. Тази година критерият беше леко килнат тъй че Хърватия да може да отговори на него, като от сметките бяха извадени две страни. В момента обаче инфлацията в България е много по-висока даже по отношение на междинната в еврозоната, тъй че влизането в рамката ще изисква още по-голямо затваряне на очите.

" Това, което е позитивно, въпреки да не знам дали ще се направи компромис за България, е, че вратата там не е затворена ", съобщи Радев, визирайки методът, по който ще се мери дали страната дава отговор на критерия. Той разясни, че за разлика от фискалните киртерии, инфлацията и лихвите се гледат към 30 април идната година. Затова е доста значимо по какъв начин ще се движи и цената на нашия новоемитиран дълг. Разтварянето на спреда по краткосрочните и средносрочни български ДЦК в последно време може да изведе страната над референтната стойност и тук. Последно Българска народна банка пресмята дълготраен лихвен % за оценка на степента на конвергенция 1.85%, което обаче се дължи най към този момент на неналичието на съответни български десетгодишни облигации на пазара.
Реклама
При оценката за фискална непоклатимост формалното условие е страната да не е в процедура по свръхдефицит от Европейска комисия. За задачата се гледа бюджетния недостиг и дълг към края на 2022 година и поради коронавирус дерогацията страната ще ги изълни. Но Радев изясни и че е значимо каква наклонност се залага отсега нататък - т.е. дали страната ще заложи последователно стесняване на минусите в бюджета през идващите години или пък ще ги усили.
Въпрос на избор
От думите на Радев стана ясно и че в случай че в този момент България затвори процеса по присъединение с индикативна дата 2024 година, това ще отсрочи процеса в далечното бъдеще - след 5, даже 10 години. И акцентира, че отклонение от поетия курс ще има своята цена - ще докара до намаление на кредитния рейтинг на страната и повишение на цената на дълга.

" Тази врата (за еврото - бел. ред.) се отваря от време на време, а не стои непрестанно отворена. Предишният цикъл, който пропуснахме, бе преди 10 години, в този момент, с намаляващи шансове за триумф, имаме опция да продължим процеса на присъединение. Рискът е този развой да бъде преустановен ", предизвести Радев.

" Всъщност въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката външна страна на Европа с присъщата на тази външна страна беднотия, корупция, институционална отпадналост и външни зависимости, или би трябвало да бъде направено общо изпитание това да се промени посредством ускорение на съществено към този момент забавения развой на присъединение към еврозоната ", уточни Радев.
Реклама
Той добави, че сега няма потребност от нови разбори, тъй като има доста такива и " няма необърнат камък по тази тематика ". До юли 2020 година, когато е взето решението за приемане в банковия съюз, са прегледани над 60 отчета, признати са над 200 решения, зад които стои сериозна аналитична работа. " Добавянето на нов разбор единствено ще забави процеса. Нуждаем се от съответни дейности, а не от нови разбори ", сподели шефът на Българска народна банка.
Свързани публикации Икономисти от СУ: Страхът, че приемането на еврото ще форсира инфлацията, е безпочвен 27 октомври 2022, 08:04 Прозорецът за Шенген и еврозоната се затваря 5 октомври 2022, 15:01 Хърватия получи утвърждение за еврозоната от водачите на Европейски Съюз, идната цел е Шенген 27 юни 2022, 10:47 Подкаст: Защо ни е еврото 3 юни 2022, 14:23 Еврото: Хърватия съумя, а България се лута 1 юни 2022, 20:23 Димитър Радев: България би трябвало да се причисли към еврозоната допустимо най-скоро 1 юни 2022, 15:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР