Ако бъдем честни, никой от нас като дете не е

...
Ако бъдем честни, никой от нас като дете не е
Коментари Харесай

Тест драйв: Kia Stonic

Ако бъдем почтени, никой от нас като дете не е мечтал за Kia. Детската фикция постоянно залита по марки, които след това за доста от нас остават недостижими. Какво би била детска стая без постер на някое Lamborghini, Ferrari или Porsche?

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация:
1.0 T-GDI
Работен размер: 998 куб. см
Мощност: 120 к.с.
Въртящ миг: 172 Нм
Ускорение: 10.3 сек. до 100 км/ч
Максимална скорост: 184 км/ч
Среден разход: 5.0 л/100 км
Трансмисия: 6-скоростна механична
Базова цена: 26 994 лева

С течение на годините обаче човек узрява и стартира да мисли по-трезво. Започва де се вглежда в размера на багажника, в разхода на гориво, в практичността на бъдещия си автомобил.

Тогава се сеща за марки като Kia . Марки, които изминаха голям път от скучни транспортни средства , желани главно за служебни коли, в налични модели с темперамент, атрактивен дизайн и много екстри .

Kia Stonic е тъкмо подобен автомобил . Не търсете в него дълбоки корени и история, тъй като името е напълно ново и с него южнокорейската компания желае да стъпи безапелационно на пазара на компактни кросоувъри.

Предвиден е за младежи, които държат на външния тип и рационалния разход повече, в сравнение с всичко останало. И го получават.

 Снимка 359243

РЕЦЕПТАТА

Stonic не е офроудър , не е състезател , не е красавец , може би даже няма да провокира злоба у близките, което за доста хора е фактор. Със сигурност обаче Stonic е комфортен . Удобен е, тъй като е стилен и може да бъде напъхан в по-малки паркоместа, изключително в случай че е с камера за назад виждане.

Удобен е, тъй като вътре има тъкмо толкоз място, колкото ви е належащо. От друга страна пък е задоволително дребен, с цел да попречи на някой от по- " зелените " ни другари да ни анатемоса, че в 80% от времето караме самичък автомобил, който е по-голям от боксониера.

 Снимка 359245

Така или другояче, Stonic никога не е дребен автомобил. Изглежда и се усеща като малко джипче, което е отлично за четиридневни уикенди на четирима пасажери . В тази връзка, само че и с известна доза шегаджийство, може да се преглежда и като 4х4, въпреки че задвижване на четирите колела не се оферират от корейците.

Може би към този момент стана банално уточнението, че в множеството случаи 4х4 задвижването е по-скоро за персоналното успокоение и самочувствие на притежателя, в сравнение с някаква справедлива потребност.

 Снимка 359242

Но едно от най-хубавите качества на Kia Stonic е салдото сред въздържаност и завладяващ външен тип. Той е прекрасен, без да е фрапантен, а това е ужасно попадение в един сегмент, в който производителите се пробват да компенсират неналичието на функционалност с доста лъскава пластмаса в интериора и с ненужно напудрен външен тип.

 Снимка 359241

УЛОВКАТА

Разбира се, има я и нея. Kia Stonic се предлага единствено с дребни мотори, които са икономични, само че и маломощни. Тестовият автомобил беше оборудван с 3-цилиндров 1.0-литров турбо мотор с мощ 120 к.с. И това е най-мощният мотор, с който може да се поръча Stonic в България.

Най-добър е за: младежи с обич към живота
По-добър е от: елементарна кола за същите пари
Липсва му: поооовече мощ
Не става за: офроуд излети

Въпреки че звучи много непретенциозно като индикатори, двигателчето се оправя сносно в режими на доускорение , които са изключително значими при изпреварване да вземем за пример.

Проблемът е, че е много гръмък при ниски обороти и не работи изключително отмерено, което е класика при дебалансираните мотори с три цилиндъра. И въпреки всичко, това е Stonic и той е очакван за младежи, нали?

Просто си пускаме по-силно музиката и казусът е решен.

 Снимка 359240

Идеята е да не одобряваме минусите прекомерно персонално и да се любуваме на пътуването. Да се обърнем обратно към колата си с усмивка, когато паркираме и да се възползваме от всички плюсове на модерното автомобилостроене. Нали?! Ето за какво Stonic би бил превъзходен другар за всеки младеж с точно такава настройка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР