Ако бъде въведено актуализиране на данъчните на имотите на всеки

...
Ако бъде въведено актуализиране на данъчните на имотите на всеки
Коментари Харесай

Адв. Янчина: Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще доведе до по-високи такси

Ако бъде въведено актуализиране на данъчните на парцелите на всеки две години , ще се стигне до увеличение на някои такси , като тази за битови боклуци.

Това мнение изрази юрист Адриана Янчина във връзка предлагането на Министерството на финансите, съгласно което посредством новия тип актуализиране ще се доближи пазарната цена на жилищата .

Юристът подсети, че данъчната оценка в България се дефинира от разнообразни съставни елементи към Закона за локалните налози и такси. По думите ѝ сега тя е в пъти по-ниска от действителната продажна цена, защото актуализация не е правена от 10-20 години. В същото време парцелите в София и другите огромни градове у нас са поскъпнали с към 50% .

Адв. Янчина посочи, че законодателните промени са препоръчани от Националното съдружие на общините, защото те ще бъдат облагодетелствани от по-високия налог „ здания “ .

„ Много хора избират да изповядат договорка на база данъчната оценка, тъй като заплащат по-малки такси. Това крие огромни опасности и поучавам всички да изповядват договорката на действителната продажна цена “.

Тя предизвести, че в случай че на по-късен стадий се наложи отстраняването им от парцела , те ще получат единствено цената, която е записана в нотариалния акт, а не сумата, която действително са заплатили .

Адриана Янчина добави, че в случай че цените на жилищата паднат , това ще понижи и данъчните оценки. Тя напомни, че Националният статистически институт черпи данни от имотния избор за осъществените покупко-продажби.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР