Ако бъде приета, промяната ще увеличи цените на адвокатските услуги

...
Ако бъде приета, промяната ще увеличи цените на адвокатските услуги
Коментари Харесай

Промяна в ГПК вдига цената на Гражданската таксите на банки и мобилни оператори

Ако бъде призната, смяната ще усили цените на адвокатските услуги

Предложени промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) може да оскъпят адвокатските услуги за застрахователи, банки и мобилни оператори, а това от своя страна ще докара до повишение на цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", банковите такси и таксите на мобилните оператори, сигнализират от Българската асоциация на потърпевши при произшествия.
Ако бъде въведена, смяната ще ликвидира правото на избор, което потребителите имат според в този момент настоящите разпореждания на закона, смятат от неправителствената организация.
Действащите разпореждания на Граждански процесуален кодекс дават правото на избор на всеки български жител, в качеството му на консуматор, да избере пред кой съд да предяви своя иск против осигурител, банка, мобилен оператор и така нататък – пред съда по неговия непрекъснат адрес или пред съда по седалището на ответника. Предложените промени в наредбите на член 113 и член 115, алинея 2 от Граждански процесуален кодекс задължават потребителя да търси правата си единствено и само в съдилището по персоналния му непрекъснат адрес, което на процедура ще докара до ограничение на достъпа му до правораздаване.
Ако препоръчаните промени в Граждански процесуален кодекс влязат в действие, то ще се стигне до блокиране на делата с години, като една от аргументите, които биха довели до това, е неналичието на задоволително движимости лица на доста места в страната. В доста от правосъдните региони в страната броят на движимостите лица е извънредно нищожен, което постоянно довежда до безпричинно закъснение на делата.
В тази връзка през днешния ден от асоциацията ще показват Доклад за осъществена инспекция на Инспектората към Висшия правосъден съвет за 2018 година Солидарни с асоциацията са още три неправителствени организации: Федерацията на потребителите в България, Българската асоциация за протекция на пациентите и Асоциация Активни консуматори.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР