Ако бъде приет одобреният от МС законопроект на Министерството на

...
Ако бъде приет одобреният от МС законопроект на Министерството на
Коментари Харесай

Крум Зарков: Корупция се доказва трудно - особено, ако е замесен човек с власт


Ако бъде признат утвърденият от Министерски съвет законопроект на Министерството на правораздаването за противопоставяне на корупцията при лица, заемащи висши длъжности, ще бъде основан нов орган - комисия с проверяващи пълномощия. Темата за задачата на закона и законодателните промени разяснява служебният министър на правораздаването Крум Зарков пред Нова телевизия.

" С този закон целим да решим този въпрос за следствията, а те са сложни, тъй като корупционните закононарушения се проверяват и потвърждават мъчно, още по-трудни стават, когато в тях е забъркано висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на Политическа партия, и законът на Министерство на правораздаването и на Министерски съвет залагат на идея за самостоятелна от останалите органи проверяваща организация, която да проверява корупционни закононарушение и закононарушения по високите етажи на властта ", съобщи Зарков.

Той обявни, че новата комисия ще употребява специфични разследващи средства. Крум разграничи Зарков разграничи тази комисия от КПКОНПИ. " И все още КПКОНПИ има доста необятни пълномощия от действен темперамент. Въпросът е, че няма проверяващи функционалности. Затова ние взехме решение да има орган с ясни пълномощия и пълномощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, само че не може да я ползвате в наказателното произвеждане, се слага въпроса за какво я събирате ", уточни Зарков.

Новата комисия ще бъде формирана от петима души, определени от Народното събрание, президента и висшите съдилища, като всеки от тях ще ръководи органа за период от една година. " Накрая би трябвало да тежи думата на съда. Затова и в двата законопроекта - на Политическа партия и на Министерство на правораздаването, е залегнало опцията възможен отвод на прокуратурата да продължи работа да бъде обжалван пред съда ", означи той.

По думите на Крум Зарков обаче новият орган няма да проверява основният прокурор. " Това е обект на различен законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде признат, ще бъде определен арбитър, който да води това следствие ", изясни той.

" За мен е значимо този закон да бъде признат. Всички думи биха имали значение, в това число и тези на ГЕРБ, в случай че с техните гласове бъде признат първокласен закон. И да бъде оповестен в Държавен вестник ", акцентира служебният правосъден министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР