Академичният съвет на Медицински университет-Пловдив гласува днес новото ректорско ръководство

...
Академичният съвет на Медицински университет-Пловдив гласува днес новото ректорско ръководство
Коментари Харесай

Нови зам.-ректори на Медицинския университет

Академичният съвет на Медицински университет-Пловдив гласоподава през днешния ден новото ректорско управление на висшето учебно заведение. Екипът бе препоръчан от новоизбрания предходната седмица ректор проф. доктор Ангел Учиков, дмн.

За заместник-ректор „ Учебна активност “ бе определена проф. доктор Веселина Горанова. Тя e  началник на секцията по хематология към Първа катедра по вътрешни  заболявания на Медицински факултет. Има специалности по вътрешни  заболявания и клинична хематология. Специализирала е в региона на трансплантацията, хемостазиологията и клиничната хематология в Германия, Израел, Швеция, Съединени американски щати. Координатор е на Българското медицинско  сдружение по хематология към Европейската асоциация по  хематология. Работи като външен специалист към Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Националната организация за оценяване и акредитация и Националния съвет по цени  и  реимбурсиране.

Научноизследователската активност е поверена на проф. доктор Мария Токмакова. Преди по-малко от месец кардиологът от УМБАЛ „ Св. Георги “ бе оповестена за доктор на годината от Районната гилдия на Българския лекарски съюз в Пловдив. Новият заместник-ректор е основен координатор на експертния съвет по компетентност „ Кардиология “, някогашен ръководител на Дружеството на кардиолозите в България, член на Управителния съвет на Европейската асоциация по сърдечна непълнота, с голям брой изявления, известия и лекции на национални и интернационалните научни конгреси.

В идващите четири години заместник-ректор „ Проектна активност “ ще бъде проф. доктор Николета Трайкова. Тя е ръководител на Българската асоциация по радиология и шеф на отделението по образна диагностика при УМБАЛ “Св. Георги ”. Заемала е управителни изборни позиции в Европейското сдружение по радиология (ESR), комисар по външна политика на ESR, член е на изпълнителното бюро на Европейското учебно заведение по радиология (ESOR) и на Балканското сдружение по рентгенология. Била е шеф на Медицински колеж-Пловдив.

Заместник-ректор „ Международно съдействие и задгранични студенти “ ще бъде проф. доктор Нешка Манчорова. До момента тя бе зам.-декан по образователната активност и следдипломното образование във Факултета по дентална медицина. Ръководител е на катедрата по оперативно зъболечение и ендодонтия, има научна степен „ лекар на медицинските науки “. Член е на Международната асоциация за дентални проучвания, която двукратно я удостоява с награди за новаторски проучвания за район Европа.

За ръководството на качеството и акредитацията ще дава отговор доцент доктор Веселина Кондева-Главинкова. Тя е била е декан на Факултет по дентална медицина, както и зам.- декан по научноизследователската активност, качеството и акредитацията. Участвала е в състава на  Националната организация за оценяване и акредитация на висшите образователни заведения в България към Министерския съвет. Тя е експерт по детска дентална медицина и учител във Факултета по дентална медицина.

Заместник-ректор „ Следдипломно образование “ ще бъде проф. доктор Силвия Цветкова-Тричкова. Професор по образна диагностика и началник на катедрата по образна диагностика.  До момента тя заемаше длъжността основен секретар по интернационално съдействие и планова активност в Медицински факултет. Председател е на държавна изпитна комисия по образна диагностика. Член на експертен съвет към Министерство на здравеопазването.

Проф. доктор Росен Димов е новият заместник-ректор „ Учебно-болнична съгласуваност “. Той е единственият български доктор и практикуващ в страната хирург, който е член на Кралското сдружение по хирургия в Лондон. Преподавател в катедрата по специфична хирургия на Медицински факултет и шеф на Клиниката по хирургия в УМБАЛ „ Каспела “.

Новоизбраните заместник-ректори по съответните ресори ще извършват своите функционалности за мандат 2023 – 2027.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР