Академичните преподаватели по български език в петте големи държавни университета

...
Академичните преподаватели по български език в петте големи държавни университета
Коментари Харесай

Академичните преподаватели по български език в петте големи държавни университета настояват за национална стратегия за българския език


Академичните преподаватели по български език в петте огромни държавни университета в страната упорстват за национална тактика за българския език. Своите претенции те са оформили в декларация, призната по време на кръгла маса „ Българският език в глобализиращия се свят “, която се състоя във Великотърновския университет „ Св.св. Кирил и Методий “, съобщи Българска телеграфна агенция.

В срещата участваха преподаватели от катедрите по българистика във Великотърновския, Пловдивския, Софийския, Шуменския и Югозападния университет в Благоевград.



Във фокуса на полемиките бяха аргументите за незадоволителната просветеност, отражението на глобализацията върху българския език, законодателството за българския език, минусите на образователните стратегии в главното и в междинното обучение, немарливостта към националния език в общественото пространство, сподели за Българска телеграфна агенция проф. Мария Илиева, началник на Катедрата по актуален български език към Филологическия факултет на Великотърновския университет.

Преподавателите по български език в страната упорстват за национална тактика за българския език, която да бъде направена от институциите при дейното присъединяване точно на експертите българисти. Трябва да бъдат въведени единни стандарти за преподаването при подготовката на учители във висшите учебни заведения и законодателни промени, които да разграничат понятията възпитател и преподавател по български език, както и да очертаят научния профил експерт по български език, дружно с произлизащите от това отговорности.

С сътрудниците изразихме остра реакция по отношение на новите условия за оценка на научните изявления, предлагани от акад. Николай Денков, определяйки ги като дискриминационни по отношение на българистиката и хуманитаристиката въобще, сподели проф. Илиева.

В подписаната декларация са посочени 11 претенции. Сред тях са основаването на народен център за съгласуваност на дейностите, свързани с националната тактика за българския език, условие на езикова подготвеност по български език за заемане на позиции в държавната подчиненост, като това би трябвало да бъде наложително за държавните чиновници, наложителен хорариум по български език за преводачите и основаването на народен показател на научните издания, свързани с българистиката и българския език и други.

Събитието се състоя под патронажа на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. Гости на форума бяха представители на администрацията на вицепрезидента и на Министерството на образованието.

Приетата от университетските среди декларация беше връчена на представителите на институциите, с очакване за ответна реакция, показват създателите на декларацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР