Академичнана област се разбунтува след като образователния министър Николай Денков

...
Академичнана област се разбунтува след като образователния министър Николай Денков
Коментари Харесай

Акад. Лъчезар Трайков: Всяка реформа трябва да минава през широка и открита дискусия

Академичнана област се разпалва откакто просветителния министър Николай Денков изиска промени във Висшето обучение. Той желае да обвърже нарастването на заплатите с повече изявления на преподавателите. Предвидени са 20 милиона повече към бюджета от 640 милиона, които са точно за повдигане на заплати.

Академик Лъчезар Трайков, който е ректор на Медицинския университет, приказва по тематиката в предаването " Лице в лице по БТВ ".

" Думата стачкуване е малко мощна. Не е въпроса за това да стачкуваме. Въпросът е всяка смяна в разпоредбите на системата на висшето обучение, би трябвало да става след необятна и открита полемика, с ясни правила на разискване. Ние не сме срещу, изключително нашите медицински университети. Нашата финансова непоклатимост се дължи на огромен труд. Ние имаме добро име измежду студенти, които идват от целия свят. На нашите университети аз ги усилих към този момент заплатите, без да сме получили нищо от тези 20 милиона. Очакваме ги. Заплащането ще се трансформира и тези 20 милиона лв. мисля, че ще са наложителни. Дълбоко почитам Николай Денков - човек, който познавам от повече от 10 години, и с който постоянно диалозите и разногласията ни са били градивни. Най-смущаващото бе това средствата за увеличение на заплатите да се обвържат с тези критерии за атестациите. Напрежението се породи от там, че в един миг се пробваха бързо и малко силово да се наложат този вид правила ", сподели акад. Трайков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР