Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954

...
Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954
Коментари Харесай

Акад. Иван Миланов: Очаквам да има ефективно лечение при мигрена, паркинсон и множествена склероза


Акад. проф. доктор Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954 година в Стара Загора. Завършва Медицинския университет в

София. От 1981 до 1983 година е участъков доктор в Общинска болница в Своге. През годините е бил помощник по клинична електромиография в ИСУЛ,

старши помощник в III неврологична клиника на Медицинска академия и

основен помощник в поделение за двигателни нарушавания към III неврологична клиника, СБАЛНП „ Св. Наум “-София. От 1997 до 2001 година е доцент по неврология към III неврологична клиника, СБАЛНП „ Св. Наум “, а от 2001 година е професор по неврология.

Акад. Миланов е заемал длъжностите зам.-ректор на Медицински университет, София, както, изпълнителен шеф на Университетска болница “Св. Наум “, както и

зам.-министър на опазването на здравето. От 2010 до 2011 година е шеф Неврологична клиника МБАЛНП „ Св. Наум, а от 2012 година до в този момент е нейни изпълнителен шеф. Акад. Миланов е първият български невролог учен в Българска академия на науките, и е ръководител Българското сдружение по неврология. Той е създател на 560 научни изявления, на монографии, учебници и управления.



- Какво забавно очаквате да се случи в неврологията през идващите 5 години?


Очаквам да има дейно лекуване за пациенти с мигрена, Паркинсонова болест и множествена склероза, да се появи лекуване за латералната амиотрофична склероза и наследствените миопатии.

Ако би трябвало да подберете три от най-важни постижения в неврологията, споделени с сътрудниците Ви по време на конгреса, кои ще са те?

Лечение на мигрена с моноклонални антитела, опция за лекуване на мозъчни инсулти и след 4 часовия прозорец и новите вероятности за лекуване на множествена склероза.

Свързани публикации.. Акад. проф. Иван Миланов: В България неврологията е на европейско равнище 0 9 непознати признака при болест на Паркинсон 2 Мигрена - какво предизвика пристъпите? 0 Множествена склероза - рисковите фактори 0

Вие сте развил доста лекуването на двигателните нарушавания (Паркинсон и множествена склероза) и болката в България. С кои достижения в диагностиката или лекуването на множествената склероза се гордеете най-вече?

Най-важното беше основаването на профилирани центрове по Паркинсонова болест и множествена склероза към университетските заболявания и основаване на национални консенсуси за диагностика и лекуване на тези болести. Преодоля се хипердиагностиката на Паркинсоновата болест.



- Възможно ли е стресът в всекидневието да бъде най-сериозният фактор за отключване на множествена склероза?


Стресът е единствено един от факторите, вторият е наследственото влечение.



- При какви признаци хората би трябвало

да се насочат към експерт невролог, с цел да се сложи оптимално бързо и акуратно възможна диагноза множествена склероза?


Първите признаци са подло краткотрайни и минават за няколко дни, което забавя диагностиката. Най-чести са нарушавания на зрението, изтръпване или уязвимост на крайниците.



- Kъде биха могли общопрактикуващите лекари да получат повече информация за Вашия опит в лекуването на множествената склероза?



Ежегодно на Националната конференция на общопрактикуващите лекари изнасяме лекции на общопрактикуващите лекари за множествена склероза.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР