AirBG.info излезе с нови данни за замерените нива на замърсяване

...
AirBG.info излезе с нови данни за замерените нива на замърсяване
Коментари Харесай

Въздухът в София е бил опасно мръсен в 70 дни от последните 6 месеца

AirBG.info излезе с нови данни за замерените равнища на замърсяване на въздуха, предава БНР.
Данните демонстрират, че за отоплителния интервал от октомври до март в София има общо над 70 дни с превишения на среднодневната норма за замърсяване с фини прахови частици с размер 10 микрометра, които 12 дни с превишения два пъти над нормата, 6 дни с превишения над три пъти над нормата и 5 дни с превишения над четири пъти над нормата.

„ Най-замърсеният ден е бил 27-и януари, с над шест пъти превишения над нормата. 331 единици на кубически метър. Това е рекордна стойност за всички обитаеми места, където имаме датчици “, сподели в „ Преди всички “ на БНР Петър Киров от плана AirBG.infoи акцентира, че в София на ден дейните датчици са над 300, което отхвърля вероятността за каквато и да е статистическа неточност.

Проектът започва предходната година. В момента има над 600 станции, които събират информация за въздуха в страната. Тези станции са ситуирани тук-там, които са оповестени за забележителности, като центъра на София, крепостта „ Баба Вида “, в Стария град на Пловдив, на Велико Търново, в Белоградчик, в естествения резерват „ Сребърна “, както и на връх Мусала, сподели още Киров.

„ Нашите станции се появиха и до всички автоматизирани измервателни станции в София на Изпълнителната организация по околната среда, с помощта на самодейността на министъра на околната среда и водите. Ние следим въздуха и в доста курорти като Велинград, Банско, Хисаря, Гоце Делчев и Смолян “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР