Аида ПАНИКЯНИма хора, които, срещнеш ли веднъж, помниш цял живот.

...
Аида ПАНИКЯНИма хора, които, срещнеш ли веднъж, помниш цял живот.
Коментари Харесай

Проф. Петър Червеняков: Медицината е призвание

Аида ПАНИКЯН

Има хора, които, срещнеш ли един път, помниш цялостен живот. Дали поради скрития сексапил, дали поради познанията, будещи почит, дали поради човещината, поради високия и непостижим професионализъм или ещо друго. Проф. Петър Червеняков е от тях. Грабва със сърдечната усмивка в очите, а със здравото здрависване те кара да му се довериш неотложно. Грижовен към пациентите, само че и познаващ медицината в дълбините й. Лекар и Човек! Всяка среща с него е вдъхновяваща и незабравима.
Той не просто влиза в операционната, а държи решително скалпела и оперира допреди няколко години. Пръстите на едната ръка са доста, с цел да се преброят хирурзите по света, които са оперирали на тази възраст.

Днес проф. Петър Червеняков - едно от най-големите съкровища на българската медицина, става на 97 години. И продължава да гледа на живота и с намигане, и съществено, и умно. Защото знае цената му. Твърди, че е благополучен, когато прави хората щастливи, а те са такива, когато са здрави.
От непълнолетен познава тъгата на фамилията по разстреляния без съд и присъда през 1923 година чичо - преподавател. От дребен осъзнава какво оръжие са познанието и образованието. Родителите му не се стопират пред бедността, с цел да го изучат. Потомък на чипровски въстаници и Ботев въстаник, задържан на 16 година за антифашистка активност, в полицейските подземия на Лом юношата е пребиван до безсъзнание 14 пъти. Никой не вярвал, че може да оживее. Макар и цялостен първенец, бил изключен от всички учебни заведения поради политическите си убеждения. " Никога не съм пил и пушил. Парите ми трябваха за учебници ", споделя проф. Червеняков.
Болестта няма почивен ден, споделя още професорът. Често след тежка интервенция се прибирал вкъщи, сядал да вечеря, само че... оставял всичко и се прибирал в болничното заведение. При пациента.
За всичките си над 70 години в операционната хирургът има най-малко 30 хиляди интервенции в 54 лечебни заведения в България, Либия, Русия, Македония. 12 години е основен съветник и хирург в Либия, лекувал е сина на Кадафи. Световната медицина е признала и въвела в практиката две негови изобретения, 12 рационализации, над 40 оперативни метода, някои от които са без аналог в света.
За проф. Червеняков това е статистика. За него са значими хората. Знае по име пациентите си, поддържа връзка с множеството. Един от основоположниците на българската гръдна хирургия и на Европейската асоциация по гръдна хирургия е над 35 години народен съветник по коремна и гръдна хирургия. Носител е на медал " Стара планина " - първа степен, за достижения в региона на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия, на медал " Св. Св. Кирил и Методий " и доста други. Зад всяко отличие вижда само избавени човешки животи. Да прибавим - и признателни фамилии.
Пари от болен не е вземал - по този начин му заръчал неговият татко! За хирургията споделя, че не е специалност, а ентусиазъм - " прави те човек и те кара да обичаш индивида ".
Твърди, че е извънредно богат. И разяснява: " Семейството е моят капитал ".
С усмивка си спомня 4 март 1953 година - първия си работен ден като доктор. И пътя от София през Септември, Добринище, Гоце Делчев, селата Копривлен и Илинден до заставата. Последната права минава на кон. Оказва се кьорав. Но явно и на кьорав кон всеотдайният доктор може да стигне до върховете на международната медицина.

Симеонка Симеонова:
Той ми е като татко

" Бях на 19 година Работех като химик лаборант във ВМЗ. Изпих капка солна киселина ", споделя Симеонка Симеонова. Капката съвсем й коства живота, сложния път през няколко интервенции до 1982-1983 година в Пловдив, " храненето " през тръбичка в стомаха поради пробив на хранопровода. След неимоверни старания пловдивските лекари споделили, че единствено проф. Червеняков може да се оправи. И той прави знамение! След нова поредност от интервенции момичето се храни обикновено, живее обикновено, работи като лаборант металограф във ВМЗ до пенсионирането си преди 3 години. Среща прелестен юноша, за който се омъжва, имат благополучен живот. Съпругът й е бил доктор. " Станаха 36 години, откогато проф. Червеняков ме оперира. След като той ми върна живота, толкоз хубави неща ми се случиха ", споделя Симеонка, която чака с неспокойствие утрото на 29 юни, с цел да се обади на своя Спасител.

Тодор Колчев:
Червенякови са ангел страж

Тодор Колчев с внука си Теодор Снимка ЛИЧЕН АРХИВ
" Бях на 12 година, сбихме се пред киното с мой връстник и той ме прободе в гърдите с нож. Тогава в селото ни Бачево, на 6 км от Разлог, имаше здравна работа. Закараха ме там, а след това - в Разлог ", спомня си Тодор Колчев. След рутинните проучвания го оставят за наблюдаване. Вечерта детето стартира да се задушава и разложките лекари търсят помощ от София. Решението е проф. Червеняков! А той към 22 ч. завършва комплицирана белодробна интервенция във Видин, траяла часове. Веднага се качва на медицинския хеликоптер, само че заради мъглата каца в Благоевград. 24 декември е. С кола за спешна помощ потегля към Разлог, само че от изтощеност водачът задремва и катастрофират. Пращат втора кола за спешна помощ. Проф. Червеняков е гръден, а не сърдечен хирург, само че... за детето няма доста време. " Тогава в Разлог не са се правили сърдечни интервенции и не е имало съоръжение. Професорът взел комплект за АГ-операции и ме оперирал. След години ми разказваше, че за пръв път държал в ръце туптящо сърце - моето сърце ", спомня си разчувстваният 63-годишен мъж. След като се възвръща от животоспасяващата интервенция, спортува, става волейболист. " Никога по-късно не съм имал проблем със сърцето, не съм се чувствал като опериран. Вече повече от 50 години ", споделя Тодор.
След години ориста праща бащата на Тодор в ръцете на проф. Александър Червеняков от " Пирогов " (големият наследник на проф. Петър Червеняков - б.а.). " Диагнозата " била: " Абе, оставете индивида да си изкара последните дни... " Но очевидно за проф. Червеняков-младши дните не били последни. " 14 години по-късно татко ми е на 86 и е доста добре ", споделя Тодор. Не крие щастието си - брачна половинка, две деца с сполучливи специалности, дарили го с петима внука. " За нашето семейство Червенякови са ангел страж ", споделя той.

Медицинската просвета е обезценена

Много са факторите, които дефинират нашето опазване на здравето като безпорядък. Медицинската просвета е обезценена. Превърнаха научните институти в профилирани лечебни заведения. От небостъргачи направихме колиби. Липсата на вероятност прогонва младите лекари в чужбина. Три години, до момента в който внукът ми специализираше в Англия, му викали " докторче ". Едва като взе компетентност, се обръщат към него със " сър ", споделя рожденикът проф. Петър Червеняков.
Онкологичният институт бе с интернационално значение и популярност, организираше конгреси, на които участваха водещи медици от Европа. Такива престижи бяха " Пирогов ", ИСУЛ. Днес медицинските конгреси се провеждат за рекламиране на компании. Това подценява потенциала на българските лекари и научни служащи, обидно е, споделя проф. Червеняков. И прибавя, че това трансформира лекаря в търговец. " Медицината не е специалност, тя е предопределение. Не може да бъде приравнена към търговията. Не може един професор да преподава в 2 или 3 университета и да не познава болните си. Здравеопазването ни се нуждае от управление, което мисли за българския народ ", споделя проф. Червеняков.
" У нас се ликвидира профилактиката. Няма я и здравната култура. Това е безсрамие! Не е обикновено 44 хиляди деца да не вървят на учебно заведение. Ако човек не е просветен, той не се грижи и за здравето си ", отбелязва умно проф. Петър Червеняков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР