Аида ОванесЗеленият телефон на НЗОК 080014800 и стационарните телефони са

...
Аида ОванесЗеленият телефон на НЗОК 080014800 и стационарните телефони са
Коментари Харесай

На близо 11 000 въпроса отговаряла НЗОК за 2 години

Аида Ованес

Зеленият телефон на НЗОК 080014800 и стационарните телефони са най-често употребявани от здравноосигурените за информиране за правата и отговорностите им. През 2020 година запитванията са били 33 982, а през 2021 година - 34 152, излиза наяве от отговор на НЗОК на питане на ДУМА. От касата са дали отговор през двете години и на над 7200 въпроса на телефоните и над 3700 въпроса в рубриката " Онлайн съвещания ".
След средата на март 2020 година се усилват въпросите за режима на определяне и разпределяне на медикаменти, удължение на протоколите за лекуване на хронично заболели, както и за приема в болница на пациенти с разнообразни болести, включително и с КОВИД-19. По-късно доста понижават въпросите за медикаментите по протокол, тъй като към този момент е улеснен режимът за отпущането им. След изключителното състояние и с въвеждането на епидемиологичната конюнктура зачестяват въпроси дали персоналният доктор може да издаде направление за PCR на един и същи пациент два пъти за месец, за какво откакто НЗОК към този момент поема цената на проучването, само че здравноосигурените не престават да заплащат за него.
Когато през 2020 година детските и женските съвещания се отвориха и бе възобновена имунизацията на децата, здравноосигурените търсят НЗОК и по тези въпроси.
Правят усещане запитванията, свързани с отхвърли за хоспитализация по клинични пътеки за рехабилитация и физиотерапия, макар че те влизаха в изключенията, когато бе преустановен плановият банкет.
Едни от най-често задаваните въпроси са свързани с наблюдението на онкоболните. От НЗОК разясняват, че явно не се изяснява на болните на какви прегледи и проучвания имат право, даже да са диспансеризирани в болница или в Комплексен онкологичен център. Много постоянно пациентите са препращани при персоналните им лекари с искане да им бъдат издавани посоки за съвещания със експерт, което би трябвало да се прави в самите лечебни заведения или КОЦ.
През 2020 година от НЗОК са дали отговор на 34 тъжби и на 92 писмени запитвания по електронната поща. Жалбите през 2021 година са 37, а писмените запитвания - 155. " Жалбите са свързани с проблеми от Закона за здравното обезпечаване и Националния рамков контракт. Гражданите са подавали сигнали против избрани нарушавания в здравната система ", разясняват от НЗОК. Писмените запитвания най-често са дали наличната диагноза освобождава здравноосигурения от потребителска такса, би трябвало ли да се заплащат избрани консумативи при интервенция по дадена клинична пътека, недоволства за прекратени осигурителни права при платени вноски и други.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР