„Ахмед Доган е влиятелен човек. Това, че не е депутат

...
„Ахмед Доган е влиятелен човек. Това, че не е депутат
Коментари Харесай

Тома Биков: Един атентат срещу Доган няма да помогне

„ Ахмед Доган е авторитетен човек. Това, че не е народен представител не го прави дребна политическа фигура. Той е водач на над 350 000 души в България. Ако има опасност за неговата сигурност и му се махне защитата от НСО – не знам кой ще носи отговорност. Чувал съм за същински закани. Представете си, не дай си Боже, един атентат против господин Доган. Представете си какво се случва с българската политика тогава. Не мисля, че ще стане по-лесно. “

Това съобщи депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването „ По острието с Калоян Константинов “ във връзка въздействието на Движение за права и свободи върху държавното управление. Депутатът отхвърли да има връзки сред партията му и Движението за права и свободи с изключение на спорадичното единодушие по някое закони и тематики.

Радев унищожи политическия консенсус

Той бе безапелационен, че ГЕРБ в никакъв случай няма да се коалира с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. В идващия парламент е допустима коалиция с други партии, само че се съмнява, че те ще желаят. Очертава се хетерогенна анти-ГЕРБ коалиция. Тя ще е с доста и разнообразни идеологии и без водач. Това ще докара до бърз разпад на кабинета и предварителни избори.

„ Първата стъпка към разрешаването на политическата рецесия са президентските избори. Докато Радев е президент, няма да има опция за консенсус. Независимо дали ГЕРБ е в ръководството или опозицията. Той скъса отношение с всички партии с изключение на с Българска социалистическа партия. Дори Движение за права и свободи смъкна доверието си от него, а го поддържа на изборите. И по този начин политическите съперници няма къде да седнат очи в очи и да обсъдят ситуацията “, счита Биков.

Това е и една от аргументите ГЕРБ да привиква Велико национално заседание (ВНС) – опит да накара всички партии да работят дружно и да реализират схващане. „ Ние сме длъжни да пробваме всичко “, безапелационен е депутатът. Всичко без оставката.

„ Не мисля, че даже постоянните избори ще решат обстановката. Оставка значи да хвърлим страната в тежък стопански безпорядък, да посрещнем рецесията без парламент, който да изготви бюджет за 2021 година “, добави той.

България не е толкоз корумпирана, колкото некадърна

Биков акцентира разминаванията в настояванията на митингите в страната: „ Имаме доста мощно разделяне на страната сред центъра и периферията – на стопански, културен и даже цивилизационен принцип. Протестът в София е за правова страна и цифровизация. Но в дребните общини тези претенции са безусловно неразбираеми. Там хората желаят да има нов път, да се усилят приходите, да има аптека. “

На въпроса дали митингите в цялата страна в действителност не желаят преустановяване на корупцията във властта и администрацията, по която сме водещи в целия Европейски Съюз, политикът отговори:

„ Корупцията е доста нереална. На места като Съединени американски щати корупцията е изцяло законна, да вземем за пример лобизмът в Конгреса. Тук това е нелегално. Корупция не е единствено да даваш пари на някого за нещо. Корупция е да се обадите на братовчед си, който е доктор, с цел да Ви одобри по-бързо. Корупция е признак, не е заболяване. Тя съществува на всички места, в това число по високите етажи на властта. Лично аз обаче нямам доказателства за корупция в ГЕРБ. Там, където е имало подозрение за злоупотреби, е била поета лична отговорност на политическо равнище. ГЕРБ и държавното управление не могат да санкционират, те могат да сменят министри и чиновници при подозрение.

Тук имаме 2 въпроса: има ли корупция и какво е чувството на хората за корупция. На корупцията се приписват всички проблеми на обществото. За мен немалка част от проблемите на България са в резултат на непросветеност, не на корупция. Често се вземат неприятни решения – и то на административно равнище, не толкоз на политическо. Хората просто не си схващат от работата.

Освен това в България има едно отношение, обрисувано с лафа: „ Най-мразя далавери, в които не вземам участие. “ Има двоен стандарт при корупцията: в случай че са нашите или аз, не е корупция, а услуга и човечност. Това е културна специфичност. “

Ние ги хващаме, те ги пускат

Тома Биков разяснява неналичието на наказани министри или висши държавни чиновници за корупция със слабостите на прокуратурата. Според него, „ от 90-те година насам се чака министър председателят да вкара някого в пандиза “. Всъщност това е работа на съда и прокуратурата, които са самостоятелни от държавното управление и Народното събрание.

„ Премиерът може да уволни министър, в случай че подозира корупция, само че не да го осъди. Освен това да изпълняваме самоцелни нормативи по вкарване на министри в пандизите като румънците – това е неефективно. Имайте поради, че румънският модел е просто почистване на политически сметки “, счита той.

Според депутата, корупция в прокуратурата и администрацията явно има, и то сериозна, само че най-вече в ниските и междинните им равнища. По високите етажи тя е съвсем невъзможна, тъй като хората там са под непрекъснатото наблюдаване на медиите, разнообразни органи и обществото.

„ Мога да Ви подсигурявам, че институцията, в която няма корупция – това е Народното събрание. Няма защо. Може би някакво лобиране, в случай че има, само че до такава степен. Един народен представител не може да свърши никаква съответна задача с изключение на да гласоподава закони. “

Дигитално ръководство на аналогов народ

Въпреки това корупцията в България е намаляла последните години, само че „ не тъй като държавното управление е повело борба против нея и вкарва хора по пандизите “. Причината е въвеждането на от ден на ден електронни системи. Това прекъсва връзката сред администрацията и клиентите, което е „ хубаво в някои институции “.

Биков обясни, че партията му е подложена на критика, че не работи задоволително бързо при въвеждането на електронното ръководство. Той се съгласи с това, само че изясни, че една от аргументите е техническата неначетеност на огромна част от популацията. То просто няма да се оправи с електронното ръководство. „ Това е постепенен развой, не можем да се съпоставяме с Холандия и нейното общество. “

Има ли заряд в ГЕРБ?

Гостът разяснява и данните, съгласно които депутати на ГЕРБ са измежду най-слабо дейните в Народното събрание. Много огромна част от тях нямат заложени въпроси на парламентарен надзор, работят по шепа закони и комисии. Това поражда подозрения, че са там единствено с цел да натискат едни копчета.

„ Ако бяхме 15 души, най-вероятно всички щяха да са дейни. Просто тъй като са малко хора. Има подобен проблем и евентуално би трябвало да се вземат ограничения “, призна Биков.

Той акцентира, че ГЕРБ има най-вече народни представители и е обикновено някои от тях да са малко по-мързеливи. За слабата интензивност по време на парламентарен надзор обаче не е склонен, защото това е инструмент на опозицията и е естествено тя да го употребява повече. Какъв е смисълът те да се съмняват в личните си министри и да ги разпитват?

Карикатура на деспот

През 2012 година Тома Биков разгласява мощно сериозен текст към Борисов. В него той назовава премиера „ подигравка на деспот “ и показва връзките му със СИК и подземния свят. В „ По острието “ той изрази друго мнение за премиера:

„ Имам му доверие. Очевидно е добър водач, откакто е 10 година министър-председател. Едва ли човек без качества би печелил всички избори, на които се яви. “

На въпроса по какъв начин изяснява промяната на позицията си, той разясни, че е бил млад и язвителен публицист, който постоянно е обиждал доста и разнообразни персони.

„ Запознах се с господин Борисов през лятото на 2013 година Тогава той беше в съпротива. В оня миг имаше доста време, тъй като малко хора го посещаваха, защото не бе министър председател. На чисто човешки принцип той ми стана приветлив. От тази среща насетне аз не съм обиждал хора повече в свои изявления. Затова мога да съветвам господин Христо Иванов и други хора, които са съпротива сега, да оберат тона, с цел да не изясняват след това те какво са говорили.

Информацията за СИК и я бях прочел във в. „ Капитал “. Тогава самият „ Капитал “ симпатизираше на 5-6 министри от държавното управление, дори се говореше, че са хора на Прокопиев. Направих неточност, че не съм ревизирал информацията, която изтъквам. Борисов не е крил, че има охранителна компания. Доколко тя е взела участие в това, което е правила СИК – не мога да кажа. „ Ипон “ се е занимавала с ВИП защита – на царя, на Тодор Живков “, сподели депутатът.

Биков отхвърли да има съществени изгоди от работата си в ГЕРБ, само че за хората това нямало значение. „ И да кажа, че не съм се продал – няма да ми повярват “.

Тъпа кърджалийска…

Според него, Борисов се е трансформирал извънредно доста като човек и през днешния ден той няма нищо общо със себе си през 2009 година или през 2001 година „ Само идиотите не се трансформират “.

Помолен да разяснява към този момент потвърдените като достоверни телефонни диалози на премиера, в които той назовава Цвета Караянчева „ тъпа кърджалийска… “ и се чуват подмятания за напън и закани, Биков изясни, че не можем да съдим един човек по персоналните му връзки. Сигурно дори множеството българи приказват по този начин в другарски кръг.

„ От подтекста се схваща, че е имало някакво комплициране, той не я назовава „ тъпа кърджалийска… “. Борисов приканва тя да признае, че е еди каква си, заради неточност, която е направила. Той и за себе си по този начин приказва – „ Аз съм елементарен и вие сте елементарни “. Не може от 1 минута, извадена от подтекста, да си вършим генерални изводи. Борисов има пъстър език, да, само че не е единствено той. Аз също ругая и не мога да се управлявам неведнъж. Без да извинявам държанието му, едно е да те записват в студиото, където си съсредоточен – друго е у дома по телефона. “



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР