Ах, този чесън! Неговият остър, леко пикантен вкус е подходящ

...
Ах, този чесън! Неговият остър, леко пикантен вкус е подходящ
Коментари Харесай

Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?

Ах, този чесън!

Неговият изострен, леко лют усет е подобаващ за съвсем всички ястия - месо, паста, картофи, поставят го даже в десерти.

Но вкусните ястия с негово присъединяване могат да се окажат доста несъответствуващи за консумация – изключително на среща, работен обяд или преди излизане с познати. За никого не е загадка, че отблъскващият мирис на чесън се задържа в продължение на часове след потреблението му.

И тук идва въпросът „ Защо хората обичат усета на чесъна, само че ненавиждат чесновия мирис? “. Отговорът от foodpanda:

Чесънът освобождава комбинация от химически съединения, наречени сулфиди. Тези летливи молекули са това, което придава на чесъна " характерен изострен аромат ".

Когато подготвяме чесън, сулфидните молекули се издигат във въздуха и запълват стаята с прелестен мирис. След това поставяйки го в устата си, летливите субстанции се издигат в носа ни и миризмата е в действителност това, което ни кара да го харесваме. Освен поради множеството изгоди от него.

Неприятният мирис на чесън се появява откакто храната достигне до стомаха. Там стомашните сокове унищожават чесъна, освобождавайки сулфиди и други витамини и минерали. Повечето от тези молекули минават към червата за спомагателна обработка.

Алил метил сулфид (AMS) е единствено един от многото съставни елементи на присъщия мирис на чесъна. Когато издишвате, дружно с кислорода, освобождавате всмукания чеснов AMS и по този начин се получава неприятният мирис.

Ефектът може да продължи до 24 часа, само че има няколко храни, които могат да ви спасят. Яденето на ябълки, маруля или мента доста понижава концентрацията на странични аромати, които човек издишва.

Тези храни работят, тъй като съдържат фенолни съединения, които се свързват със сулфидите и ги вършат прекомерно огромни, с цел да отидат във въздуха.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР