Ах, тези Приятели“. Прочутият американски сериал, който спечели сърцата на

...
Ах, тези Приятели“. Прочутият американски сериал, който спечели сърцата на
Коментари Харесай

За младите британци сериалът „Приятели“ е хомофобски и сексистки

Ах, тези „ Приятели “. Прочутият американски сериал, който завоюва сърцата на милиони по цялостен сват.

Сега, четвърт век по-късно, е пораснало ново потомство, което за пръв път научава за живота на тези неразделни другари – Моника, Рос, Чандлър, Джоуи, Рейчъл и Фиби. Днешните младежи обаче се усещат неудобно, до момента в който гледат фамозния сериал.

„ Няма нищо по-отвратително за мен от Рос в епизода с мъжката гледачка на деца. Там той е подобен сексист и хомофоб, че ми се желае да вляза в тв приемника и да го удуша “, написа в Туитър потребителката сhristina.

Друга някогашна почитателка на сериала е написала в „ Туитър “, че е била студентка през 90-те години, когато за пръв път го е гледала. Решавайки още веднъж да го гледа през днешния ден, тя по различен метод е възприела шегите на „ Приятели “.

„ Шегите за „ дебелата Моника “ и „ гея Чандлър “ през днешния ден наподобяват неуместни “, написа той.

Неизбежна реакция

Писателят Джеймс Болдок описа в изявление за Би Би Си, че отрицателната реакция във връзка с „ Приятели “ е била неизбежна.

„ На хората от моето потомство им се коства, че събитията от „ Приятели “ се случват в наши дни, само че това е същата тази носталгична атмосфера от предишното, която провокира преди 10-15 години сериала „ Полиция: Маями “, показа той.

Писателката Ребека Рийд се е учудила какъв брой доста е стар сериалът. „ Хомофобията поразява. Всяка смешка на Рос, че неговата брачна половинка е лесбийка, все едно това е по негова виновност и това е толкоз смешно, че тя е лесбийка “, сподели тя. „ Сексизмът там е на цялостни обороти... На всичкото от горната страна това е най-белият сериал в света “, добави Рийд.

Въпреки това, тя въпреки всичко признава, че обича сериала по собствен метод. „ Опасно е да се гледа през призмата на нашето днешно схващане нещо, което е основано от дълго време “, означи Рийд.

Други претърпяват по този мотив надалеч по-малко.

„ Хората би трябвало да престанат да виждат хомофобия във всичко, което е било основано преди десетки години... Най-добре обърнете внимание на това, което се снима сега. Няма да променим нищо, в случай че се обидим на „ Приятели “, написа в Туитър потребителят Jamie.

В този смисъл сериалът „ Приятели “ не е неповторим. Някои по-късни сериали като „ Уил и Грейс “ сега също провокират спорни усеща.

Ситкомът, разказващ за живота на хетеросексуално момиче и нейния другар гей, излезе на дребния екран през 1996 година Той беше реформаторски за своето време. Тогава рядко по малкия екран можеше да видиш персонажи гейове. Но и този сериал, който наскоро се завърна на телевизионния екран във Англия, беше упрекнат в основаването на стандарти.

Налагането на стандарти

„ Въпросът е в това, че съществуват доста трансформирали се в класика стратегии, които насаждат и основават стандарти, които през днешния ден са неприемливи в нашето общество... Сега хората са разтревожени и за това си има аргументи. Но поради това не би трябвало да цензурираме тези стратегии. Те в някаква степен са добър исторически списък, който изяснява по какъв начин е бил организиран светът “, описа Джеймс Болдок.

„ Хомофобията, расизмът и сексизмът не са и в никакъв случай не са били възможни понятия. Но, в случай че сериалът е на 20 години, тогава, за какво би трябвало да се учудваме, че тогава нещата са били разнообразни. Ако се чувствате некомфортно, тогава за какво го гледате? “, добави той.

С Джеймс Болдок е взаимен и телевизионният критик на вестник „ Дейли Стар “ Майк Уърд, който сподели, че неговата реакция на рецензиите по адрес на „ Приятели “ е горест и възприятие за невъзможност.

„ Трябва да се държим като възрастни хора. Трябва да отчитаме подтекста на протичащото се и общата картина. С оглед на днешните стандарти от сериала можем да изпитваме дискомфорт, само че при подобен метод и на целия свят може да се гледа лимитирано “, съобщи телевизионният критик. /БГНЕС

-------

Ема Сандър, Би Би Си
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР