Агроведомството рестартира в сряда кандидатстването за 107 млн. лв. за

...
Агроведомството рестартира в сряда кандидатстването за 107 млн. лв. за
Коментари Харесай

Агроведомството рестартира усвояването на затлачени 107 млн. лв. от ЕС

Агроведомството рестартира в сряда кандидатстването за 107 млн. лева за напояване по европрограмата за селските региони. Тези евросредства се оказаха “на трупчета” през февруари стана ясно тогава от изявление на министъра на земеделието Иван Иванов (БСП) поради открити евентуални нередности по извършените публични поръчки. От ГЕРБ отхвърлиха тези изказвания и оповестиха, че новата власт желае да си избере свои компании, които да осъществят плановете. В същото време от блокирането на тази мярка по програмата се обрисува България да загуби до Нова годино десетки милиони левове от Европейски Съюз.

Спирането на процедурата за усвояването на тези пари бе обявено. Той сподели, че се стопират планове на държавната компания " Напоителни системи " за 107 млн. лева поради проблеми с публичните поръчки. Търговете са за осъществяване на вложения за възобновяване на напоителни канали по така наречен мярка 4.3 от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР 2014-2022). Като мотив за прекъсване на схемата бяха посочени нарушавания в критериите за осъществяване на публични поръчки, изясни тогава министърът и добави, че сигналите с евентуалните нарушавания са предадени на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Депутати от ГЕРБ тогава обаче отвърнаха, че съгласно тях повода е, че новите ръководещи не харесват определените реализатори и по тази причина започват процедурата още веднъж, с цел да изберат нови компании.

Уволнената в средата на април зам.-изп. директорка на фонд “Земеделиие” Виктория Иванова заяви, че се точно поради тези спрени планове за възобновяване на напоителните уреди. Дали тя ще бъде понижена зависи точно от плановете на държавнана компания.

" Ако успеем да изпълним публичната поръчка и да изплатим предплатено 50% от тази сума, загубата може да е надалеч по-малка ", сподели тогава Иванова.

Кандидатстването за тези 107 180 674.51 лева действително започва в сряда.

Максималният размер на допустимите разноски за един план е левовата равноценност на 6 000 000 евро /11 734 980 лева./, а финансовата помощ за утвърдените планови оферти е в размер до 100 на 100 от общия размер на допустимите за финансово подкрепяне разноски.

Допустим за подкрепяне претендент по процедурата е „ Напоителни системи “ ЕАД, в качеството му на оператор, предоставящ услугата „ Доставяне на вода за напояване “.

По процедурата се подкрепят действия, свързани с материални и нематериални вложения за реорганизация и рационализация на съществуващите хидромелиоративни уреди за напояване (ХМСН), употребявани единствено за селскостопански цели.

Със средствата ще могат да се закупуват и конфигурират нови машини, уреди и съоръжение за напояване, премерване и мониторинг, в това число и такива, директно свързани с възстановяване на енергийната успеваемост и запазване на околната средаН.

Крайният период за подаване на планови оферти е 17:30 часа на 19 септември 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР