Агнешкото месо от Северна Македония е много по-търсено на пазара

...
Агнешкото месо от Северна Македония е много по-търсено на пазара
Коментари Харесай

18 лева струва македонското агнешко, 25 – българското

Агнешкото месо от Северна Македония е доста по-търсено на пазара поради по-ниската му цена.

 

Средната цена за кг от вносната мръвка е 18 лв., което го трансформира в доста по-изгодно за потребителя спрямо нашенското, което е на цена от към 25 лева за кг.

 

Според фермерите у нас цената на агнешкото месо е действителна, а положението на бранша – сериозно. Оказва се, че месото от Северна Македония е по-евтино, защото там множеството търговци са и производители и заради тази причина могат да си разрешат да предложат по-ниска цена. За страдание обаче нашенците не могат да се възползват от нея, защото, както знаете, на границата има възбрана за транспорт на артикули от скотски генезис.

 

Към момента овцевъдите продават кг живо тегло на едро на цени сред 9 и 10 лв.. Освен това животновъдите през последните 3 години са намалели на половина, а стопаните едвам съумяват да свържат двата края. Хора от сектора са безапелационни, че възобновяване на бранша би трябвало да стартира с премахването на производителите от сивия бранш, чиито животни са единствено на хартия, а в същото време заграбват дотации за милиони левове. 

 

За да сте сигурни при избора си на месо, е добре да заложите на такова с щемпел, доказващ следения му генезис. Добре е да сте наясно, че цветът на месото, би трябвало да е розово-червен, а мазнината – тънка и бяла. Ако е жълта, по-добре поискайте от месарите друго парче. Направете и инспекция като упражните лек напън върху месото – прясното агнешко бързо възстановява формата си.

 

Особено деликатни бъдете към маринованото месо, защото мнозина по този метод крият шилешко или остаряло месо.

Инфо: Уикенд 

Тагове: Великден агнешко месо поскъпване Северна Македония България сив сектор животновъдство
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР