Агнешко на Гергьовден, свински кебап на Коледа и пълнен шаран

...
Агнешко на Гергьовден, свински кебап на Коледа и пълнен шаран
Коментари Харесай

Никулден наближава! Ето как да сготвим шарана

Агнешко на Гергьовден, свински кебап на Коледа и пълнен шаран за Никулден! Дори и тези, които не обичат риба на връх Никулден хапват шаран! А за какво тъкмо шаранът е знак на Никулден? Легендата гласи, че при плуване с лодка, излезли мощни талази, пробили дъното ѝ и той запушил пробойната с шаран, като себе си и спътниците си. Затова и до през днешния ден на връх Никулден се жертва шаран в чест на светеца. Друга причина да хапваме шаран е, че когато рибата е приготвена добре тя се трансформира в същински деликатес.

Рецептата за пълнен шаран следва класическите предписания за подготвяне на шаран от българската национална кухня, като единствената разлика е, че в показаната тук рецепта, шаранът се пече върху канапе от ориз, като по този метод подготвяме по едно и също време и главното, и гарнитурата.

Необходими артикули:

·  шаран - 1 1/2 кг

·  орехи - 200 грама

·  домати - 3 броя

·  лук - 4 глави

·  гъби - 150 грама

·  магданоз - 1 връзка

·  копър - 1/2 връзка

·  девесил - 1/2 връзка

·  черен пипер - 1/2 чаена лъжица

·  ориз - 1 чаена чаша

Първата стъпка от рецептата за пълнен шаран за Никулден е подготовката на плънката. Нарязвате три глави лук, орехите, подправките, гъбите и един домат на ситно, след което ги изсипвате в сгорещено олио и запържвате за към 5 минути. Добавяте черния пипер, както и към ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре. Междувременно измивате шарана, осолявате го и го намазвате с олио.

Нарязвате и другата глава лук. Сгорещявате ½ чаена чаша олио, добавяте лука и разбърквате добре, след което добавяте и измирия ориз. Разбърквате, до момента в който поеме мазнината и стане транспарантен. Добавяте останалите нарязани домати и още веднъж разбърква.

В коремчето на рибата цялостните плънката. След като шаранът е запълнен, зашивате корема, или пък поставяте клечки за зъби, с цел да не се разтваря при печене, както е приготвена и рибата на фотосите. В огромна тава изсипвате ориза. Добавяте ½ чаена лъжица сол, зрънцата баха и дафиновия лист, след което слагате върху канапето от ориз рибата. Добавяте 2 ½ чаени чаши вода и печете в предвартелно загрята на 170 градуса фурна за към 75 минути, или до момента в който шаранът придобие вкусен цвят и оризът се свари.

А какво друго може да сервираме на Никулден? Риба, несъмнено! Може да заложите на скумрия, например скумрия печена в сол, или скумрия в доматен сос, или пък на толстолоб, като го приготвите по рецептата за толстолоб на фурна с зеленчуци.



Източник: supichka
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР