Агенцията за трансплантации не се закрива. Променя се шапката на

...
Агенцията за трансплантации не се закрива. Променя се шапката на
Коментари Харесай

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

" Агенцията за трансплантации не се закрива. Променя се " шапката " на двете организации и под една обща " шапка " остават двете структури, които ще работят. За Агенцията по трансплантации - най-вероятно ще бъде във тип на Дирекция по донорство и трансплантации към новата организация ". Това съобщи пред БНР шефът на Изпълнителната организация по трансплантациите доктор Михаил Христов по отношение на плана за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в който се планува Агенцията по трансплантациите и Изпълнителна организация " Медицински одит " да се слеят .

По думите на Христов сливането е единствено условност.

Той разяснява и активността на ръководената от него организация. Към момента се работи по две съществени посоки - да се реализира осъществяване на лекуване на чакащите за белодробна трансплантация и да се усили донорството.

" Дори да имаме подписани контракти с всички клиники и да имаме опция да правим такива трансплантации, в случай че нямаме органи, нищо не вършим ", уточни той.

 Белодробно заболели, чакащи трансплантация, емигрират, с цел да живеят
Белодробно заболели, чакащи трансплантация, емигрират, с цел да живеят

От началото на 2017 година клиниката в Австрия не приема българи

Към момента в листата на чакащите за белодробна трансплантация има 15 души, изясни още Христов. Предстои пациентите да бъдат прегледани, някои от тях са в тежко здравословно положение.

В тази връзка шефът на организацията за трансплантации подчертава, че към този момент е открит контакт с екип от трансплантолози от Истанбул, Турция.

По думите на експерта с турския екип е постигнало съглашение, с което те ще могат да правят трансплантации на бял дроб в България , когато има такава опция.

В същото време това ще служи като образование за родните ни експерти.

Христов изясни и че следва да се реализира връзка и с трансплантолози от Хановер , с които да се откри сходно съдействие - за образование на екипи, обмяна на опит и лекуване на български жители.

 Правят указател на чакащите трансплантация
Правят указател на чакащите трансплантация

Министерство на здравеопазването стартира осведомителна акция и приготвя законодателна смяна за развиване на донорството в България

Припомняме, в средата на актуалната година белодробно заболели, нуждаещи се от трансплантация , няколко пъти се събираха на митинг пред Министерство на здравеопазването.
Те недоволстваха, защото от началото на 2017 година клиниката в Австрия, в която към този момент сполучливо са осъществени седем трансплантации на бял дроб, отхвърля да приема повече българи с претекст липса на контракт с Евротрансплант.

Относно това Христов разяснява, че към този момент е извършена среща с представител на Университетската клиника във Виена, където връзката до момента е била прекратена. Христов акцентира, че клиниката във Виена не е прекъснала съглашението единствено с нас, само че и с Румъния . Аргументите им са, че има спад на донори на органи в страната, по тази причина и не могат да обезпечат лекуване на непознати жители.

 Здравно търси подпомагане от Министерство на външните работи за чакащите трансплантация на бял дроб
Здравно търси подпомагане от Министерство на външните работи за чакащите трансплантация на бял дроб

Ананиев желае белодробни трансплантации и в България

" Това, което ме учуди като пристигнах в Агенцията е, че няма създаден проект Б , т.е. в случай че не може да се възобнови някое съглашение, какво вършим. Затова година и половина се е стигнало до състояние, че имаме отвод от всички клиники в Европа и при нас не можем да вършим такива интервенции. Започваме по този най-бърз метод - по едно и също време образование на наши експерти, узаконяване на нашите центрове, които ще реализират следтрансплантационната грижа и в същото време основаване на опция при такава обстановка, да се правят трансплантации на бял дроб и в България ", изясни докторът.

 Новият началник на Агенцията по трансплантации нападна предшествениците си
Новият началник на Агенцията по трансплантации нападна предшествениците си

Оставеното му завещание в организацията не било положително
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР