Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA)

...
Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA)
Коментари Харесай

FDA одобри лекарство срещу затлъстяване с впечатляващи резултати

Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати (FDA) утвърди ново лекарство за намаляване. Според експертите то ще промени радикално метода, по който хората се борят със затлъстяването. Нещо повече - това е първият сходен медикамент, който организацията утвърждава през последните години.

Wegovy се създава от датската фармацевтична компания Novo Nordisk. Това е първото лекарство за намаляване, което FDA утвърждава от 2014-та. То обаче не е напълно ново.

Същото лекарство, наречено семаглутид, се употребява от години наред в Съединени американски щати и други страни против диабет. Наскоро обаче нови изследвания откриха, че друга доза от този медикамент може да потиска апетита мощно и дейно.

В проучване, оповестено по-рано тази година и включващо съвсем 2000 възрастни души от 16 страни, страдащи от затлъстяване, учени откриват, че дълготрайното лекуване с лекарството води до съвсем 15 % загуба на тежестта.

Някои от хората даже са отслабнали доста повече – над 30 % от проучваните хора са свалили 20 % от своето телесно тегло. Според учените резултатите са впечатляващи.

„ Никое друго лекарство не води до сходни равнища на намаляване - разяснява Рейчъл Батерам от Университетския лицей в Лондон. – За първи път хората могат да реализират чрез медикаменти това, което бе допустимо само посредством интервенция за премахване на непотребните килограми. “

След като притегля вниманието на FDA, в петък организацията разгласи, че Wegovy (семаглутид) е одобено за хронично управление на тежестта при възрастни, които или страдат от затлъстяване, или са с наднормено тегло (и които имат минимум едно положение, подбудено от непотребните килограми – да вземем за пример високо кръвно, диабет вид 2 или висок холестерол).

Терапията, която би трябвало да бъде стартирана от Novo Nordisk в Съединени американски щати през юни, включва инжекции с хормона GLP-1 (глюкагоноподобен пептид 1) веднъж седмично.  Той кара хората да се усещат сити и надлежно – да ядат по-малко.

Преди да утвърди лекарството, FDA е взела поради резултатите от четири обособени двойно слепи клинични изследвания (с надзорен детайл – плацебо), траяли 68 седмици и включващи общо 4500 пациенти. Всеки един от тях е получил на случаен принцип или Wegovy, или плацебо.

Разликите в резултатите сред обособените изследвания са били несъществени и са зависели от параметрите, заложени от откривателите, само че съгласно Novo Nordisk междинната загуба на тегло от 17 до 18 % е била арестувана за интервал от над 68 седмици при хора със затлъстяване (и без диабет вид 2), които са приемали Wegovy наред с диета с сведен калориен банкет и увеличена физическа интензивност.

За съпоставяне, контролната група с плацебо е отслабнала доста по-малко. В едно от изследванията хората, приемащи Wegоvy, са свалили 14,9 % от телесната си маса, до момента в който групата с плацебо – едвам 2,4. Всички останали условия, на които са били изложени хората, са били сходни, което допуска, че семаглутидът в действителност оказва помощ при управлението на апетита.

Като се има поради обстоятелството, че почти три четвърти (73,6 процента) от хората в Съединени американски щати над 20-годишна възраст страдат или от затлъстяване, или от наднормено тегло, учените се надяват, че новото лекарство ще помогне на хиляди души да контролират своя хранителен банкет.

И въпреки всичко, значимо е да отбележим, че доста от участниците оповестяват за леки до умерени странични резултати, в това число гадене, диария, повръщане, запек и коремни болки. Те даже са принудили някои от хората да се откажат от клиничното изследване. При тези обаче, които или са претърпели страничните резултати, или изобщо не са ги изпитали, загубата на килограми би могла евентуално да промени метода им на живот.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР