Агенцията по храните извърши близо 2500 проверки през миналата седмица.

...
Агенцията по храните извърши близо 2500 проверки през миналата седмица.
Коментари Харесай

Галя Викьова, БАБХ: Проверяват се засилено вносни месо и яйца

" Агенцията по храните извърши близо 2500 инспекции през предходната седмица. Става дума за заведение и хранителни магазини. Има установени нарушавания по отношение на необявен генезис на месото на витрина и за изминал период на предпазване. Засега няма затворени обекти ", сподели пред bTV зам.-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Галя Викьова.

" Ако е установена храна без документи, даваме опция на търговеца да ги даде. Ако не го направи, с тази храна се действа по избран метод, само че може да се стигне до заличаване на храната и затваряне на магазина ", добави тя.

Викьова изясни, че се вършат засилени инспекции и по границата.

" Проверяват се вносни месо и яйца засилено. Досега са взети 12 проби - три от яйца и 9 от месо и субпродукти. Очакваме резултат, а месото и яйцата са под възбрана, до момента в който излезе резултатът от лабораторния разбор. След това се пускат на пазара “, изясни тя.

Преди дни Съюзът на птицевъдите подаде сигнал до организацията поради вносна на над 2 милиона яйца и подозрение за тяхното разпространение на пазара.

От БАБХ обясниха, че яйцата са опаковани и маркирани и всяко има код на производителя върху черупката.

„ Тези яйца могат да бъдат преопаковани и могат да се продават и на огромни разфасовки. Няма място за терзание, яйцата са изпитани. Нито една проба не е дала позитивен резултат за радиоактивност колкото за яйцата от Украйна “, бе безапелационна Викьова, отговаряйки на терзания, че те идват от страна, където се водят военни дейности.

Засилените инспекции не престават и по празниците, а след това контролът остава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР