Агенцията NUKIB препоръча TikTok да не се инсталира на телефони,

...
Агенцията NUKIB препоръча TikTok да не се инсталира на телефони,
Коментари Харесай

Сагата TikTok: Най-популярната социална мрежа или шпионски софтуер на Китай?

Агенцията NUKIB предложи TikTok да не се конфигурира на телефони, чиито консуматори имат достъп до сериозна и друга значима инфраструктура.

Няколко страни към този момент започнаха стъпки, с които да лимитират потреблението на приложението. 

Съединените щати предишния месец сложиха 30-дневен период за изчистване на приложението от федерални устройства и системи, а също така държавното управление на Съединени американски щати желае да забрани TikTok, в случай че компанията не бъде продадена. Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз не разрешиха използването на TikTok на телефоните на личния състав. Ограничения са наложени още в Нова Зеландия, Англия, Шотландия, Индия, Афганистан, Пакистан, Белгия, Канада, Тайван.

На фона на тези опасения обаче от TikTok отхвърлят да съставляват китайски шпионски програмен продукт и дефинират обвиняванията по отношение на себе си като изцяло неоснователни. 

Китай упрекна Съединени американски щати, че преувеличават страховете за националната сигурност, с цел да подтиснат китайската компания. Още през 2020 година по време на администрацията на Доналд Тръмп приложението се размина на косъм от възбрана да бъде употребявано на територията на Съединени американски щати. Още тогава имаше стихия от въпроси за рисковете за киберсигурността. 

Благодарение на многочислените комплицирани правни провокации дебатът значително изчезна - и в последна сметка беше комплициран край през 2021 година, когато президентът Джо Байдън анулира предлагането на Тръмп.

По времето на препоръчаната от Тръмп възбрана преди съвсем три години TikTok е бил изтеглен към 800 милиона пъти по целия свят. В момента обществената мрежа надвишава 3 милиарда тегления. Като прибавим към това повишаването на геополитическото напрежение сред Китай и западните страни, излиза наяве, че световното бъдеще на TikTok е по-несигурно от всеки път.

Едно от най-основните обвинявания по отношение на обществената мрежа е за голямото количество данни от потребителите, които събира. Информацията обаче не се разграничава по естество от тази, събирана от други обществени мрежи, заключват наколко отчета пред последните няколко години. 

Въпреки че нервира специалистите по дискретност, множеството от нас одобряват шерването на избрани данни с фирмите е част от договорката, която сключваме като консуматори на обществени мрежи - те събират данни за нашето държание, които употребяват главно за предлагането на реклами, а ние използваме услугата им гратис.

Големият проблем на TikTok е, че е благосъстоятелност на ByteDance - компания, основана в Китай.  Фейсбук, Instagram, Snapchat и YouTube също събират информация, само че става дума за компании, които се намират на територията на Съединените американски щати. 

В продължение на години американските законодатели, дружно с по-голямата част от света имат равнище на доверие между тях и мълчешком съглашение, че тези данни няма да бъдат употребявани по незаконен метод по този начин, че да се изложи на риск националната сигурност. 

Засега доказателствата сочат, че става дума единствено за научен риск. Страховете обаче се подклаждат от много витиевата част от китайски закон, признат през 2017 г. 

Член 7 от Закона за националното разузнаване на Китай гласи, че всички китайски организации и жители би трябвало да " поддържат, подкрепят и сътрудничат “ на напъните на китайското разузнаване. Това изречение постоянно се цитира от хора, подозрителни освен към TikTok, само че и към всички китайски компании.

Изследователи от Технологичния институт на Джорджия обаче настояват, че това изречение е извадено от подтекста и означават, че законът включва и предизвестия, защитаващи правата на потребителите и частните компании.

Но през декември ByteDance призна, че няколко от основаните в Пекин чиновници са имали достъп до данните на най-малко двама американски публицисти, с цел да проследят местоположението им и да ревизират дали се срещат със чиновници на TikTok, обвинени в даване на информация за медиите. Говорителят на TikTok споделя, че чиновниците, които са получили достъп до данните, са били уволнени още тогава. 

Фирмата упорства, че потребителските данни се съхраняват в Съединени американски щати и Сингапур и в никакъв случай не са били съхранявани в Китай. Освен това от TikTok показват, че сега се работи по основаване на вместилище на данни и на други места - да вземем за пример Ирландия, където се възнамерява да се обработват всички данни от Обединеното кралство и Европейски Съюз.

Критиците настояват, че TikTok е " троянски кон " - макар че наподобява безопасен, може да се окаже мощно оръжие по време на спор, да вземем за пример.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР