Агенция по вписванията напомня, че съгласно направените промени в Закона

...
Агенция по вписванията напомня, че съгласно направените промени в Закона
Коментари Харесай

Еднократно подаване на декларация за липса на дейност

Агенция по вписванията припомня, че според направените промени в Закона за счетоводство в края на 2019 година, декларация за липса на активност се подава еднократно, а не всяка година . Търговците и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) нямат обвързване и не следва да подават нова декларация за липса на активност, ако имат подадена такава декларация и не престават да не реализират активност. При обновяване на активността, се сформира и подава годишен финансов доклад, прецизират от организацията.

Търговците/ юридически лица с нестопанска цел, които не са осъществявали активност през 2021 година могат да подадат декларация по член 38, ал.9, т. 2 от Закона за счетоводството по одобрен пример до 30 юни 2022 година в  териториална работа на Агенция по вписванията или по електронен път, посредством единния портал https://portal.registryagency.bg/.

Без такса за оповестяване на годишния финансов доклад

Съгласно член 12, алинея 3 от Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (Нова - Дъждовни води, бр. 38 от 2020 година, в действие от 1 януари 2022 г.) от тази година осъществяването на задължението за подаване на годишен финансов доклад към Агенция по вписванията в съответните законовоопределени периоди е освободено от възнаграждение на държавна такса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР