Агенция Пътна инфраструктура“ ще започне ремонта на 52-километров участък от автомагистрала Тракия“

...
Агенция Пътна инфраструктура“ ще
започне ремонта на 52-километров участък
от автомагистрала Тракия“
Коментари Харесай

Близо 89 млн. лв. са осигурени за ремонта на магистрала „Тракия“ край Стара Загора

Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще започне ремонта на 52-километров участък от автомагистрала „ Тракия “ между Чирпан и Стара Загора в платното в посока Бургас след 15 септември 2020 година, с цел да не се затруднява интензивният автомобилен трафик през летния сезон. Това сподели в отговор на депутатски въпрос министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Ремонтните действия ще бъдат изпълнени без да се стопира придвижването.

Изготвен е софтуерен план, който е съгласуван с Института по пътища и мостове. Изработва се и документите, свързана с подготовката на задание за възлагане на необходимите ремонтно-възстановителни действия. По експертна оценка индикативната стойност на ремонта на разширения сектор от 52 км ще бъде към 89 млн. лева, като 70 млн. лева са за пътната част. 15 млн. лева ще са за подмяна на ограничаващите системи в участъка на междинна разграничителна линия и банкет и 4 млн. за монтиране на пътни знаци в двете платна и полагане на хоризонтална маркировка. Средствата са осигурени, осведоми регионалният министър.

По време на ремонтно-възстановителните дейности ще бъде въведена нова организация на придвижването, с цел да бъдат спазени всички нормативни условия.

Със завършването на ремонта на дясното платно на сектора сред Чирпан и Стара Загора ще се реализира мечтаният комфорт и безопасност на придвижването. След което са планирани ремонтни действия на ляво платно, само че това ще стане поредно, за да се резервира пропускателна способност на автомагистралата, обясни министър Аврамова.

Тя напомни, че на 1 юли сутринта беше пуснато придвижването по ремонтираните 5 виадукта на Автомагистрала „ Тракия “ при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км. Той стартира на 13 март и изпълнителите работиха изключително мобилизирано, с цел да завършат работата си преди началото на летните месеци, по този начин че всички пътуващи да могат да се движат спокойно по обновените мостови съоръжения.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ работи и по сформиране на задание за изработване на абстрактен и механически план за удвояване на габарита на обходния път на гр. Враца, с цел да поеме автомобилния потокследразширяването на пътя Видин-Ботевград. Ще бъде построено второ платно с две ленти за придвижване и ще се реконструира съществуващия двулентов път. По този метод обектът ще се интегрира в общия план, тъй че всички участъци от Видин до Ботевград да отговарят на актуалните условия за скоростен път. Министър Аврамова отново заяви, че пътят Видин – Ботевград, част от който е обходният път на град Враца, е приоритетен инфраструктурен план с национално и трансевропейско значение, тъй като ще обезпечи бърза и комфортна връзка между автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “ и „ Струма “, както и с държавите по протежението на европейския кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморие “.

В отговор на различен депутатски въпрос министър Аврамова заяви, че текущи ремонти се правят всяка година и по републикански път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово), на територията на община Гълъбово с дължина 15.7 км. През миналата година за поправки там са изхарчени 184 000 лева. Пътят в допълнение се разрушава заради интензивния трафик на тежкотоварни автомобили, пренасящи варовик за сероочистващите уреди на ТЕЦ „ Марица 3 “. В сектора е нужен главен ремонт, който изисква значителен финансов запас, само че бюджетните възможности на организацията в краткосрочен план са мощно лимитирани за реализацията на сходна инвестиция. За да осигури нормална употреба на пътя АПИ предвижда в програмата си за текущ ремонт за втората половина на 2020 година да изпълни широкоплощни изкърпвания на трасето, което ще усъвършенства положението на настилката в пътния сектор.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР