Агенция "Пътна инфраструктура" отчита ръст в търсенето на електронни винетки.От

...
Агенция "Пътна инфраструктура" отчита ръст в търсенето на електронни винетки.От
Коментари Харесай

15 млн. похарчени за винетки от началото на 2020

Агенция "Пътна инфраструктура " регистрира растеж в търсенето на електронни винетки.

От началото на годината са продадени общо над 275 000 при към 206 000 за същия интервал на предходната година.

Постъпленията са общо над 15 млн. лева, като обаче част от парите идват и от задгранични водачи, които минават през страната ни.

Българските водачи са дали близо 13 млн. лева за винетки за малко повече от две седмици.

Годишните винетки остават най-предпочитаните от началото на 2020 година до момента, следвани от седмичните.

От началото на 2020 година са купени е-винетки за над 85 000 транспортни средства с непозната регистрация. От тях за тежкотоварни са 34 000, като близо половината са за коли с турска регистрация.

До края на февруари 2020 година ще изтече валидността на повече от 1 млн. годишни електронни винетки за леки коли. Напомняме на потребителите, когато купуват е-винетка, да внимават при въвеждането на данните на транспортното средство. Вписването на регистрационния номер може да бъде на кирилица или на латиница, само че знаците би трябвало да подхождат на знаците в номера. Въвеждат се единствено букви или числа, без тирета, шпации и точки. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми, поучават от АПИ.

Отговорността за попълването на правилната информация за номера на транспортното средства, категорията му и интервала на годност на електронната винетка, е на притежателя или ползвателя. Потребителите би трябвало деликатно да преглеждат въведената информация, без значение дали от тях или от чиновник в комерсиалната мрежа, преди да потвърдят заплащането. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Корекции в системата не са вероятни, прецизират от АПИ.

Валидността на електронните винетки, в това число и на издадените посредством Агенцията за обществено подкрепяне, както и на тези на пререгистрирани коли, може да бъде тествана на уеб страницата www.bgtoll.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР