Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) възложи проучвателно-проектантските и строително-възстановителните работи по

...
Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) възложи проучвателно-проектантските и строително-възстановителните работи по
Коментари Харесай

АПИ възложи 74 свлачища за над 569 млн. лв. на Автомагистрали ЕАД

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) разпореди проучвателно-проектантските и строително-възстановителните работи по 74 свлачища, пропадания и срутища на обща стойност 569 586 735 лева с Данък добавена стойност. Без Данък добавена стойност сумата е над 474,6 мбн. лева, съобщи кореспондентът на .
Изпълнител на всички обекти ще бъде държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД.
От известието, изпратено до медиите, се схваща, че Пътната организация се е възползвала от опцията в Закона за публичните поръчки, която дава опция за директно възлагане, когато даден длъжен по Закон за обществените поръчки субект има свое сдружение или да разпореди действия на друго юридическо лице, следено от същия възложител.
Такъв е казусът с сдружението „ Автомагистрали “, което е 100% благосъстоятелност на Министерство на регионалното развитие. АПИ също е на директно послушание на Министерство на регионалното развитие.
Държавното сдружение ще извърши проектантските и строителни действия на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на 3 обекта - единствено строителните работи.

Сред плановете, по които ще се работи, са прави от пътищата: Соколовци - Смолян - Средногорци (близо 5,8 млн. лева.), Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна (5 млн. лева.), Костенец - Радуил - Боровец - Самоков, Мизия - Оряхово (3 млн. лева.) и други.
В известието се прецизира, че АПИ разпорежда осъществяването на проучвателно-проектантските и строително-възстановителните работи на съображение член 14, алинея 1, т. 6 от Закона за публичните поръчки, защото Министерство на регионалното развитие е едноличен притежател на 100% от капитала на „ Автомагистрали “ ЕАД и правата на страната в сдружението се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството. АПИ също е вторичен разпоредник на бюджетни средства към министъра на районното развиване и благоустройството.
Този метод на възлагане съгласно информацията от АПИ ще разреши навременното, бързо и качественото осъществяване на плановете, защото подготовката и провеждането на открита процедура, в това число и възможни обжалвания на решенията за разкриване и класиране, основава предпоставки за закъснение на укрепителните действия и задълбочаване на свлачищните и срутищните процеси.
Припомняме, че през септември Министерски съвет отпусна до 31 млн. лева по бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2019 година за подсилване на обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от свлачищни и срутищни процеси, в идващите три години.
Останалите нужни средства ще бъдат обезпечени от приходите от тол такси в интервала от 2020-2021 година за финансиране на цялостното осъществяване на плановете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР