Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) се готви да подпише договорите за

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) се готви да подпише договорите за
Коментари Харесай

Промяната дава 360 млн. лв. на ДПС за тунел под Шипка

Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) се готви да подпише договорите за градежа и за надзора на тунела под Шипка, оповестиха от ведомството. Любопитното е, че основният план ще бъде предоставен на Koнcopциyм ΠCB, отпред със свързаната с Движение за права и свободи компания Хидрострой на Велико Желев , която е рекордьор по строителни поръчки при остарялата власт за стотици милиони. 

 

В него също са Πътни cтpoeжи Beлиĸo Tъpнoвo и Πътинжeнepингcтpoй-T. Консорциумът ще получи мaлĸo нaд 358 млн. лева c ДДC за проектирането и строителството. Това е повече от в началото посочената  индикативна стойност на поръчката -  oĸoлo 320 млн. лева  

 

Напомняме, че по-рано Хидрострой погълна Водстрой, а корпорацията, образувала се от това обединение, правеше стотици милиони всяка година от поръчки при последните 2 постоянни държавни управления. Желев е началник на организация Пътища при държавното управление на Царя , а след това при Тройната коалиция е консултант на прочулия се с неговите Батко и Братко в пътното строителство районен министър Асен Гагаузов.

 

През последните месеци Движение за права и свободи неколкократно излиза със закани към кабинета на Продължаваме промяната за предварителни избори, а в този момент близката до Доган Хидрострой печели поръчката за милиони. Самата компания съумя да провали поредност планове, а Желев вече  беше под прицела, босът й персонално представен от вътрешния министър Бойко Рашков.

 

Компанията е разследвана от Министерство на вътрешните работи и за взети пари без свършена работа по Автомагистрала Хемус. Последният план на Хидрострой, който означи неуспех е новата линия за трамвай №5 в столицата, по която ще връщаме пари на Европейски Съюз, което се разбра преди месец, а в този момент кабинетът разпорежда на същата компания мегапроекта за тунел под Шипка.

 

Още в края на м.г. Рашков загатна особено по какъв начин Желев изнесе 21 млн. лева към Обединените арабски емирства. В Дубай той се снабди с недвижимости точно с парите от ненаправените пътища, съобщи настоящият министър.

Припомняме също, че министър председателят Петков пое обществена борба за проверка на заемите от  Българската банка за развиване (ББР) още по времето на Янев 2.  По последни данни Вълка, който е необут на Желев, има 149 млн. лева просрочия към ББР по заема си за 150 млн. лева Той съумя да изплати едвам към 1 млн. лева, а банката даже се закани да иземе цялото имущество на компанията в село в община Доспат, което съставлява остаряла техника.

 

Новата поръчка на Хидрострой под Шипка идва след близо 3 година процедура по Закона за публичните поръчки, която беше стартирана през 2019 година и мина през обжалване в съда. Пpoeĸтът за 258 млн. лева ще се финансира главно с европейски средства, в случай че има такива. Той е включен в оперативната стратегия Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт 2021-2027 година, която чака утвърждението от Европейска комисия.

 

 Егор Глазунов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР