Агенти на ДАНС специално са проверявали сделката за продажбата на

...
Агенти на ДАНС специално са проверявали сделката за продажбата на
Коментари Харесай

Сделката за държавния дял в EVN била проверявана от ДАНС още преди 8 години

Агенти на ДАНС особено са проверявали договорката за продажбата на държавния дял в трите електроразпределителни сдружения. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов пред съда, по време на следващото съвещание по делото против Симеонов Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков.
В качеството му на финансов министър, Дянков, дружно с Прокопиев, са упрекнати в длъжностно закононарушение за продажбата на държавния дял в EVN, а в качеството му на стопански министър Трайков е упрекнат, че не е положил задоволително грижи за поверено му държавно имущество т.е. държавния дял в EVN. Специално Дянков беше упрекнат, че като длъжностно лице е разпоредил на изпълнителния шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (бел. ред. - сегашният стопански министър Емил Караниколов) да разпореди правене на приватизационна оценка за задачите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на " ЕВН България Електроразпределение " АД на определения капиталов медиатор " Булброкърс " ЕАД. Това не трябвало да се прави от Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор, а от „ самостоятелни оценители “, тъй като по този начин разпореждал Закона за самостоятелните оценители. Иво Прокопиев пък бил подстрекател на тези дейности, съгласно прокуратурата, с което се облагодетелствала негова компания - " Булброкърс ".
Според прокуратурата, страната е била ощетена с 1 276 618 лева поради Дянков и Прокопиев. Държавното обвиняване смята и, че тримата мениджъри на " Булброкърс " (изпълнителният шеф на " Булброкърс " Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев) оценили за по-малко пари 51 612 акции и вредата от това била 7 457 553 лева От дейностите на Трайков страната е изгубила близо 21 млн. лева, споделя прокуратурата, написа в. " 24 часа ".
Пред съда Емил Караниколов е приказвал общо към 5 часа и е споделил, че някогашният началник на БФБ Бистра Илкова го предизвестила за операция в продажбата на държавните дялове в ЕРП-тата. Илкова обаче не му споделила в какво тъкмо ще се състои операцията. Самата Илкова отхвърля да се е срещала с Караниколов.
През 2011 година Караниколов подал сигнал до ДАНС и двама сътрудници създали инспекция.
Агентите обяснили на Караниколов, че най-чистият механизъм за продажба на държавни дялове е през фондовата борса. Караниколов приказвал и с шефовете на борсата, които го уверили, че операции не може да има тъй като сървърът е в Германия. " Накрая май се оказа, че не е в Германия, само че това е друга тематика ", вметна министърът.
Според Караниколов слабостта в цялата договорка с миноритарните дялове била, че Надзорният съвет на Агенцията за приватизация не можел да реализира следващ надзор. Затова самият той държал за покупко-продажбите да бъде определен интернационален капиталов медиатор, а не български. " Но ми беше отговорено от един от двамата министри, че няма смисъл да търсим интернационален медиатор ", сподели Караниколов, без да посочи кой министър. На уточняващия въпрос на прокурора Емил Петров: “Защо?”, министърът на стопанската система изясни: " Защото възнагражденията не са огромни ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР