Агата Кристи - най-известната писателка в криминалния жанр, написала любимите

...
Агата Кристи - най-известната писателка в криминалния жанр, написала любимите
Коментари Харесай

Една неразгадана мистерия: изчезването на Агата Кристи, което шокира цяла Великобритания

Агата Кристи - най-известната писателка в престъпния род, написала обичаните на мнозина читатели “Убийство в Ориент Експрес ”, “Десет дребни негърчета ” и “Смърт край Нил ” и доста други. Нейните романи са едни от най-публикуваните и превеждани книги в света - бият ги единствено Библията и творбите на Шекспир. Ако обичате книгите, няма по какъв начин да не знаете нищо за нея. 

Един малко прочут факт за Кристи обаче остава нейното мистериозно изгубване през 1926 година, което съумява вдигне на крайници полицията и да се трансформира в същинска сензация във Англия . Събитията от тези 11 напрегнати дни, в които писателката е в неопределеност, и до през днешния ден не са изцяло разгадани. 

 агата кристи Getty

Малко след 21:30 часа в петък, 3 декември 1926 година, Агата Кристи става от креслото си и се изкачва по стълбите на дома си в Беркшир. Тя целува спящата си щерка Розалинд, на седем години, за лека нощ и още веднъж се връща долу. След това се качва в автомобила си и потегля в нощта. Нейните околните няма да я видят през идващите 11 дни, а животът ѝ ще замязя на глава от някой от нейните престъпни романи. 

Изчезването на Агата Кристи провокира едно от най-големите търсения, провеждани в миналото. В края на 1926 година Кристи към този момент е известна писателка и повече от хиляда служители на реда са назначени за случая, дружно със стотици цивилни. В издирването са включени даже и самолети.

Двама от най-известните английски престъпни писатели, сър Артър Конан Дойл, основателят на Шерлок Холмс, и Дороти Л. Сайърс, създател на поредицата за лорд Питър Уимси, също били привлечени в търсенето, с вярата, че техните профилирани знания ще оказват помощ за намирането на Кристи. Артър Конан Дойл, прочут с ползите си към окултното, се опитал да употребява паранормални сили, с цел да позволи мистерията. Той носи една от ръкавиците на писателката при прочут медиум с вярата, че ще даде отговори. Но не се получава нищо. Дороти Сайърс пък посетила мястото на изгубването на писателката, с цел да търси вероятни улики. Отново без триумф. 

Съвсем скоро след изгубването, полицията намерила колата на Агата Кристи, изоставена на стръмен скат в Нюлендс Корнър покрай градчето Гилфорд. От самата Кристи обаче няма и диря, както и никакви доказателства, че е станал случай.

 агата кристи Getty

Във втория и третия ден от безрезултатното следствие спекулациите стартират да валят. За пресата подобен фрапантен и тайнствен случай значи единствено едно - пари. Журналистите стартират да измислят се все по-зловещи теории за това какво може да се е случило, а вестниците се купуват като топъл самун. 

Това била съвършената таблоидна история, с всички детайли на един завладяващ престъпен разказ ала Агата Кристи. Близо до мястото, където бил открит автомобилът на писателката, се намирал натурален извор, прочут като Тихия басейн. Това кара някои публицисти да предположат, че писателката съзнателно се е удавила.

И въпреки всичко тялото на Кристи не можело да бъде открито на никое място, а самоубийството изглеждало като малко евентуална алтернатива, поради процъфтяващия професионален живот на писателката. Шестият ѝ разказ „ Убийството на Роджър Акройд “ се продавал повече от добре.

 агата кристи Getty

Според някои по-скептично настроени хора, изгубването не е нищо повече от ловък трик за рекламиране на новата книга на Агата Кристи. Други пък са на мнение, че събитията са поели към доста по-зловещ поврат. Плъзват клюки за това, че писателката била убита от брачна половинка си Арчи Кристи, някогашен водач от Първата международна война и сериен лъжец, за който се знаело, че има държанка.

Агата Кристи най-сетне е открита жива и здрава на 14 декември в хотел в Харогейт. Откриването ѝ обаче повдига повече въпроси в сравнение с дава отговори. Самата тя не съумява да опише нищо за случилото се, защото не помни нищо. 
 Мъдростта на Агата Кристи - I част  Мъдростта на Агата Кристи - I част  Мъдростта на Агата Кристи - I част  Мъдростта на Агата Кристи - I част
Полицията сама би трябвало да се опита да сглоби разпръснатите части от пъзела, с цел да разбере какво може да се е случило. Те стигнали до извода, че Агата Кристи е напуснала дома си и е пътувала за Лондон, като е разрушила колата си по пътя. След това се качила на трен за Харогейт. При идването си в курортния град тя се записва в Суон Хидро, в този момент хотел Олд Суон, без съвсем никакъв багаж. Най-странното събитие било, че тя се записала в хотела под непознатото име Тереза Нийл, както се казвала любовницата на брачна половинка ѝ.

Когато пристигнали да я приберат, Агата Кристи въобще не изглеждала като загубен човек или като някой, който чака да бъде избавен. Тя не бързала да си тръгне от хотела, а желала първо да облече вечерната си рокля.

Според брачна половинка ѝ, тя е претърпяла цялостна загуба на паметта вследствие на автомобилна злополука, само че съгласно биографа Андрю Норман, писателката може и да е била в психогенен транс. Това е рядко положение, породено от контузия или меланхолия. Норман твърди, че нейното приемане на чужда самоличност, Тереза Нийл, и неспособността ѝ да се разпознае в фотосите по вестниците били признаци, че е изпаднала в психогенна амнезия.

„ Вярвам, че е била склонна да се самоубие “, споделя Норман. „ Нейното душевно положение било доста неприятно и тя написа за това по-късно посредством героинята на Силия в нейния автобиографичен разказ „ Незавършен портрет “.

Скоро след неприятния случай Агата Кристи се възвръща изцяло и още веднъж хваща писалката. Тя в никакъв случай по-късно не приказва за събитията, разиграли се сред 3 и 14 декември, 1926 година. Известно време след изгубването си, през 1928 година, Кристи се развежда с погрешния си брачен партньор и по-късно се омъжва за изтъкнатия археолог сър Макс Малоуън.

Вероятно в никакъв случай няма да разберем сигурно какво се е случило през тези изгубени единадесет дни от живота на Агата Кристи. Дали съзнателно или не, писателката ни оставя изгубването си като единствената ѝ неразгадана тайнственост.
 Мъдростта на Агата Кристи - II част  Мъдростта на Агата Кристи - II част  Мъдростта на Агата Кристи - II част  Мъдростта на Агата Кристи - II част
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР