Африканският съюз, световните лидери осъждат „опита за преврат“ в Нигер

...
Световните лидери и регионалните блокове осъдиха опита за преврат срещу
Коментари Харесай

Световните лидери и регионалните блокове осъдиха опита за преврат срещу президента на Нигер Мохамед Базум, извършен от членове на президентската гвардия.

Президентството на Нигер каза в туит в сряда, че членовете на президентската гвардия са се опитали да се противопоставят на Базум.

В него се казва, че пазачите участват в „антирепубликанска демонстрация“ и се опитват „напразно“ да получат подкрепата на другите сили за сигурност.

Регионални лидери, блокове и ООН осъдиха събитията.

Африканският съюз и западноафриканският блок ECOWAS осъдиха това, което нарекоха „опит за държавен преврат“.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш осъди „всяко усилие за завземане на властта със сила“ и призова за спазване на конституцията на Нигер, докато Съединените щати изразиха дълбока загриженост и призоваха Базум да бъде освободен.

Франция, бивша колониална сила, и съседен Алжир също осъдиха.

Африкански съюз

Африканският съюз осъди „опита за преврат“ и призова нигерийците и африканците „да обединят гласовете си в единодушно осъждане на този опит за преврат и за незабавното и безусловно връщане на войниците престъпници в техните казарми“.

Алжир

Северният съсед на Нигер Алжир излезе с изявление, осъждащо продължаващите събития и призова за незабавно прекратяване на насилието.

„Правителството на Алжир е дълбоко загрижено за ситуацията в Република Нигер и категорично осъжда опита за преврат, извършен там“, се казва в изявление на външното министерство.

Министерството потвърди „категоричното отхвърляне на всякакви противоконституционни промени“ от страна на Алжир и призова за „незабавно прекратяване на това неприемливо нарушение на конституционния ред“.

Бенин

Президентът на Бенин Патрис Талон е пътувал до Нигер на посредническа мисия, каза неговият колега африкански лидер и президент на Нигерия Бола Ахмед Тинубу.

„Той отива там сега, той е на път“, каза Тинубу, който е ръководител на регионалния западноафрикански блок ECOWAS, след среща с Талон в Абуджа.

Икономическа общност на западноафриканските държави

ECOWAS нарече действията на президентския гвардеец опит за сваляне на Базум със сила.

Комисията на ECOWAS, която управлява програмите на 15-националния регионален силов блок, заяви, че „осъжда най-категорично опита за насилствено завземане на властта и призовава превратаджиите да освободят демократично избрания президент на републиката незабавно и без никакви условия“.

Нигерийският президент Бола Тинубу, който беше избран този месец за председател на Комисията на ECOWAS, каза, че ръководството на регионалния блок ще се противопостави на всеки опит за сваляне на правителството на Нигер.

„Трябва да е съвсем ясно на всички играчи в Република Нигер, че ръководството на региона на ECOWAS и всички любители на демокрацията по света няма да толерират никаква ситуация, която да извади от строя демократично избраното правителство на страната“, каза Тинубу в изявление, което публикува в Абуджа.

„Ще направим всичко в рамките на нашите правомощия, за да гарантираме, че демокрацията е здраво засадена, подхранвана, добре вкоренена и процъфтяваща в нашия регион.“

Европейски съюз

Европейският съюз заяви, че се „асоциира“ с изявлението на ECOWAS и осъди „всеки опит за дестабилизиране на демокрацията и заплаха за стабилността“ на Нигер.

Франция

Франция заяви, че осъжда всеки опит за завземане на власт чрез насилие.

Говорителят на външното министерство Ан-Клер Лежандр каза, че Париж наблюдава внимателно ситуацията, но „осъжда опитите за насилствено вземане на властта“.

Франция, каза тя, се присъедини към призивите на Африканския съюз за възстановяване на целостта на демократичните институции.

В актуализиран съвет за пътуване от министерството се казва, че френските граждани, които са около 1200, трябва да останат бдителни и да ограничат движението си в столицата.

Около 1000 до 1500 френски войници са базирани в Ниамей с бойни самолети, дронове и хеликоптери също в страната.

Нигерия

Тинубу подчерта, че ECOWAS няма да толерира никаква ситуация, която да извади от строя „демократично избраното правителство на Република Нигер“. ‘

„Ние стоим твърдо зад Нигер. #NigeriaStandsWithNiger #DemocracyPrevails”, написа той в Twitter.

Обединени нации

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също осъди „най-категорично“ всяко усилие за насилствено завземане на властта в Нигер и призова всички участници да проявяват сдържаност, се казва в изявление на кабинета му.

„Генералният секретар следи отблизо ситуацията в Нигер. Той осъжда най-категорично всяко усилие за завземане на властта със сила и за подкопаване на демократичното управление, мира и стабилността в Нигер“, се казва в изявлението.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР