Африканският съюз поиска армията на Нигер да се върне в

...
Африканският съюз поиска армията на Нигер да се върне в
Коментари Харесай

Африканският съюз и ЕС засилват натиска върху водачите на преврата в Нигер

Африканският съюз изиска армията на Нигер " да се върне в казармите си и да възвърне конституционната власт " в границите на 15 дни, откакто Европейски Съюз ускори натиска върху водачите на преврата като прекрати съдействието в региона на сигурността след военния прелом в страната.

Генерал Абдурахаман Тиани, шеф на президентската армия от 2011 година, се появи по държавната телевизия в петък, с цел да разгласи себе си за новия водач на западноафриканската страна.

Неговите сили затвориха демократично определения президент Мохамед Базум в формалната му резиденция в столицата Ниамей след прелом, показан от Тиани като отговор на " утежняването на обстановката със сигурността " по отношение на джихадистки кръвопролития.

Съседните на Нигер страни Мали и Буркина Фасо от 2020 година насампретърпяха два военни преврата от джихадисти, свързани с групировката ИДИЛ и с " Ал Кайда ".

Базум " остава единственият законен президент на Нигер ", се споделя в изказване на Жозеп Борел от през днешния ден, в което се приканва и за незабавното освобождение на президента./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР