Африканският съюз спира Нигер в репресиите срещу преврат

...
Африканският съюз отстрани Нигер след превземането на западноафриканската държава от
Коментари Харесай

Африканският съюз отстрани Нигер след превземането на западноафриканската държава от военна хунта на 26 юли.

В дългоочаквано изявление Африканският съюз (АС) – съюз от 55 държави-членки – обяви решението си „незабавно да спре участието на Република Нигер във всички дейности на АС и неговите органи и институции до ефективното възстановяване на конституционния ред в страната”.

Спирането беше решено на среща на 14 август, проведена от Съвета за мир и сигурност на АС по повод военния преврат в Нигер.

TOPSHOT - Хиляди доброволци се събират близо до стадиона "Генерал Сейни Кунче" в Ниамей на 19 август 2023 г., отговаряйки на призива на няколко организации да бъдат регистрирани като цивилни помощници, за да се мобилизират потенциално в подкрепа на въоръжените сили. (Снимка от AFP) (Снимка от -/AFP чрез Getty Images) TOPSHOT – Хиляди доброволци се събират близо до стадион „Генерал Сейни Кунче“ в Ниамей на 19 август 2023 г., отговаряйки на призива на няколко организации да бъдат регистрирани като цивилни помощници, за да се мобилизират потенциално в подкрепа на въоръжените сили. (Снимка от AFP) (Снимка от -/AFP чрез Getty Images) AFP/Гети изображения

АС призова както своите членове, така и международната общност да „отхвърлят тази неконституционна смяна на правителството и да се въздържат от всякакви действия, които могат да дадат легитимност на незаконния режим в Нигер“.

Съветът за мир и сигурност на АС също нареди оценка на решението на западноафриканския блок, Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) да подготви сили в готовност за потенциално разполагане в Нигер.

Съветът ще преразгледа оценката на „икономическите, социалните последици и последиците за сигурността от разполагането на резервни сили в Нигер“, се казва в него.

Шефовете на ECOWAS първоначално бяха дали на хунтата седемдневен ултиматум да възстанови властта или да се изправи пред последствия, включително военни действия.

Това планирано действие не се случи, тъй като бяха направени много опити за диалог и дипломация от ECOWAS и съюзници като САЩ и Европейския съюз.

Нигерийските сили за сигурност се готвят да разпръснат демонстранти на прохунтата, събрани пред френското посолство, в Ниамей, столицата на Нигер, 30 юли 2023 г. REUTERS/Souleymane Ag Anara БЕЗ ПРЕПРОДАЖБИ. НЯМА АРХИВИ Нигерийските сили за сигурност се подготвят да разпръснат демонстранти на прохунтата, събрани пред френското посолство в Ниамей, столицата на Нигер, 30 юли 2023 г. REUTERS/Souleymane Ag Anara БЕЗ ПРЕПРОДАЖБА. БЕЗ АРХИВИ Stringer/Ройтерс

Високопоставен служител на ECOWAS каза в петък, че блокът е готов да продължи напред с военна намеса в Нигер и е избрал „деня D“.

Комисарят на блока по политическите въпроси, мира и сигурността Абдел-Фатау Мусах каза на пресконференция в Гана, че ECOWAS не е готова да се „включи в безкраен диалог“ с хунтата и военните сили са „готови да тръгнат по всяко време, когато бъде дадена заповед“ за военна намеса.

Африканският съюз потвърди своята „солидарност“ с усилията на ECOWAS за възстановяване на конституционния ред в Нигер „чрез дипломатически средства“, се казва в него.

В официалното изявление Африканският съюз призова военната хунта да даде приоритет на „върховните интереси на Нигер и неговия народ преди всичко“ и „незабавно и безусловно да се върне в казармите и да се подчини на гражданските власти в съответствие с Конституцията на Нигер .”

Спирането на АС идва дни след като хунтата предложи връщане към демокрацията в рамките на три години.

Военният ръководител на Нигер генерал Абдурахаман Чиани, който свали президента Мохамед Базум и завзе властта с преврат, каза по време на телевизионно обръщение в събота вечерта, че нито хунтата, „нито хората на Нигер искат война и остават отворени за диалог“.

Той каза, че принципите на прехода ще бъдат решени в рамките на следващите 30 дни като част от национален диалог, организиран от хунтата, а самият преход „трябва да продължи не повече от три години“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР