Африка е необятна територия, криеща мистерии и изненади. Толкова колоритна,

...
Африка е необятна територия, криеща мистерии и изненади. Толкова колоритна,
Коментари Харесай

Интересните факти, които НЕ знаехте за Африка

Африка е необятна територия, криеща мистерии и изненади. Толкова колоритна, цветна и друга от познатата ни действителност. Ето някои обстоятелства, които сигурно ще ви удивят.

Размерите и езиците ѝ

Територията на Африка е по-голяма от териториите на Съединени американски щати, Китай и Европа взети дружно. Това може да не си проличава от географската карта, само че измерено в действителни километри е необикновен факт. Той е и един от най-гъсто популацията континенти – 16% от популацията живее там. На континента има 54 страни, 10 000 самостоятелни области и 2000 публични езика, като 11 са международно приети. Въпреки сходната просвета, обичаите и традициите на племената се разграничават, в една област може да има над 100 вариации и диалекти на еднакъв език.

Рядък пример на африканска книжовност споделя за еволюцията на буквите

Населението

Децата там стартират работа нормално на възраст сред 5 и 12 години като оказват помощ в земеделието, занаятите и търговията. Почти половината от децата (40%) са необразовани. Средната дълготрайност на живота не е висока. Много от децата умират преди да стигнат 25-годишна възраст. Това се дължи на високите степени на малария – 3000 деца умират от нея всеки ден.
Великата зелена стена в Африка може да има нежелани съществени климатични последствия
Инициативата на Африка " Великата зелена стена " е 8 000-километрова стена от дървета, предопределена да задържи Сахара от разширение на...
Прочети повече
Африка е вторият по суша континент след Австралия. Пустините заемат голяма част от площта ѝ, а обезлесяването работи с стремглави темпове. 4 млн. хектара биват изсичани всяка година.

Великата зелена стена в Африка може да има нежелани съществени климатични последствия

Биоразнообразие

Това е последният континент на земята, на който са останали животни като слонове, хипопотами, лъвове, тигри и жирафи. През годините от ден на ден от тях стават застрашени или изчезват изцяло. Причини са противозаконното бракониерство и убиването за търговия.

Днес елементи от дивите територии са превърнати в зони за сафарита и туристически атракции, които кара животните да мигрират.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР