Афганистанският президент Ашраф Гани ще изпрати делегация от високопоставени политици

...
Афганистанският президент Ашраф Гани ще изпрати делегация от високопоставени политици
Коментари Харесай

Международна среща за Афганистан с участие на талибаните ще бъде в петък в Москва

Афганистанският президент Ашраф Гани ще изпрати делегация от високопоставени политици на мирни договаряния в Москва. В срещата ще вземат участие и представители на талибаните, заяви през днешния ден съветското външно министерство, представено от ТАСС и Ройтерс.

На 9 ноември в съветската столица ще се състои следващото - второ съвещание от консултациите за Афганистан в така наречен московски формат, предава Българска телеграфна агенция.

Русия разгласи през август, че приготвя през интернационална среща за Афганистан през септември, като предложения 12 страни и талибанското придвижване. Конференцията обаче бе отсрочена заради кадрови рокади в афганистанското държавно управление, припомня съветската организация.

Външното министерство на Русия заяви през днешния ден, че присъединяване на страните е доказано за 9 ноември. Ще се водят договаряния на равнище зам.-министри на външните работи и отраслови специфични представители. " За пръв път в интернационална среща на сходно ниво ще взе участие делегация от политическия офис на талибанското придвижване в Доха ", отбелязва Москва.

През 2003 година Върховният съд на Русия призна талибанското придвижване за терористична организация; активността му във федерацията е неразрешена, припомня ТАСС.

Според съветското дипломатическо ведомство предложения са изпратени също до Афганистан, Индия, Иран, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР