Афганистанските журналисти Рамин и Нахид Аскари считали, че ще живеят

...
Афганистанските журналисти Рамин и Нахид Аскари считали, че ще живеят
Коментари Харесай

Страх ни е да се върнем: Семейството на афганистански журналисти в Пакистан е заплашено от депортация

Афганистанските публицисти Рамин и Нахид Аскари смятали, че ще живеят умерено, в случай че се реалокират в Пакистан . Но откогато управляващите там стартират да депортират хора без нужните документи, фамилията се опасява да се върне назад в Афганистан, написа Voice of America .

Семейството се реалокира в Исламабад през февруари 2022 година, само че визите им са изтекли преди 7 месеца. Пакистанските управляващи обаче три пъти са отказали настояването за подновяването им. „ Аз и фамилията ми нямаме визи. Живеем в боязън. Децата ми видяха служителите на реда, те влязоха в дома ни, потъпквайки всичко ”, сподели Рамин. Съпругата му също разяснява, че към този момент не се усещат на никое място в сигурност, a полицията ги подлага на тормоз.

От октомври 2003 г до момента управляващите в Пакистан са екстрадирали към 400 000 от към 1,7 млн. афганистанци без документи в страната. Правителството твърди, че дейностите им ще подобрят сигурността, откакто афганистанци са взели участие в самоубийствени бомбени атентати в Пакистан. Human Rights Watch осъди депортацията на афганистанци, изключително на тези, които са напуснали страната след идването на власт на талибаните .

Над 2/3 от публицистите в Афганистан са сменили специалността си, а 200 афганистански публицисти в Пакистан търсят метод да се реалокират в друга страна. Семейство Аскари се надява, че ще получат бежански статут на място, където да могат да живеят и работят в успокоение, написа още Voice of America .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР