Афганистан е изправен пред бюджетен дефицит от 44 милиарда афгани

...
Афганистан е изправен пред бюджетен дефицит от 44 милиарда афгани
Коментари Харесай

Първият бюджет на правителството на талибаните ще е с дефицит от 501 млн. долара


Афганистан е изправен пред бюджетен недостиг от 44 милиарда афгани (501 милиона долара) за тази финансова година, оповестиха през днешния ден управляващите, без да прецизират по какъв начин ще повлияе разликата сред предстоящите доходи и плануваните разноски, заяви Ройтерс.

При оповестяването на първия годишен народен бюджет откакто талибаните поеха ръководството на разкъсваната от война страна през август предходната година, вицепремиерът Абдул Салам Ханафи съобщи, че държавното управление планува разноски в размер на 231,4 милиарда афгани и вътрешни доходи в размер на 186,7 милиарда.

" Приходите са приходи от ведомства, свързани с митниците, министерствата и мините ", съобщи представителят на финансовото министерство Ахмад Уали Хакмал.

След ръководената от Съединени американски щати инвазия в Афганистан през 2001 година подкрепяните от Запада поредни правителства  разчитаха най-вече на задгранична помощ. През август 2021 година задграничните сили се изтеглиха от Афганистан, което докара до  завладяването на страната и властта от талибаните.

Светът към момента не е признал публично държавното управление на талибаните. Страната се сблъсква с възходящи проблеми със сигурността и стопански срив, до момента в който организациите за помощ умуват по какъв начин да оказват помощ на 50 милиона афганистанци, без да дават на талибаните директен достъп до средства.

Ханафи съобщи, че бюджетът за настоящата финансова година, която до февруари идната година, е бил утвърден от министерския съвет и е доказан от висшия водач на талибаните Хайбатула Ахунзада, и ще употребява единствено локални средства. " Обърнахме внимание на образованието, на техническото обучение и висшето обучение, цялото ни внимание е ориентирано към това по какъв начин да проправим път към обучение за всички ", сподели Ханафи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР