Афганистан е и ще продължава да бъде забравена трагедия. Западните

...
Афганистан е и ще продължава да бъде забравена трагедия. Западните
Коментари Харесай

Афганистан: От трън та на глог

Афганистан е и ще продължава да бъде забравена покруса. Западните водачи са заети с войната в Украйна и вероятността за икономическо закъснение. А без какъвто и да е знак, че Западът може да признае ръководството на талибаните или че задграничната помощ, която осигуряваше 75% от държавния бюджет, ще се завърне, няма доста аргументи теократичните главорези да трансформират държанието си.

Откакто американските войски напуснаха Кабул през август 2021 година и талибаните завзеха властта, стопанската система е затънала в неразбория. Съчетанието от наказания и ограничение на интернационалната помощ провокира ликвидна рецесия. Хората не могат да изтеглят спестяванията си от банките. Много предприятия затварят или редуцират служащи. Недостигът на банкноти кара организациите за подкрепяне да летят с цялостни с пари самолети, а предприемачите да ги придвижват контрабандно през границата в куфари. Както споделя Скот Гугенхайм, консултант на управлявалия от 2014 до 2021 година президент Ашраф Гани: " Ако се тревожите за пране на пари или за опиат, затворете си очите. "

Почти цялото население живее в беднотия и животът му ще стане още по-труден. Спираловидно растящите световни цени на храните взимат своя дан, чува се и ропот за неприятните реколти. Най-зле е за дамите. През миналата година талибаните отхвърлиха да пуснат девойки да се завърнат в междинните учебни заведения, затрудниха дамите да работят и даже вкараха нови правила, които не им разрешават да пътуват без мъж компаньон. Малцина смели дами излязоха по улиците в символ на митинг, само че не стигнаха до средата.

Единствената разтуха за мнозина афганистанци е това, че оръжията замлъкнаха. По калкулации на мозъчния концерн Crisis Group за десетте месеца до юли 2022 година броят на случаите с принуждение е намалял с 87% в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Докато жителите на огромните градове се борят с бързото повишаване на бедността, новооткритият мир в селските региони разрешава на хората да възстановят домовете си и да засадят култури, без да се опасяват от нахлуване.
Реклама
Но през 2023 година даже този мир може да бъде подложен под въпрос. Управлението на талибаните основава спечелили и губещи. Милиони потъват в беднотия и анализаторите се тормозят от цивилен безредици. Местните протести не престават. Филиал на " Ислямска страна " и размирен групи в северната част на Афганистан, които се опълчват на талибаните, ускоряват офанзивите, убивайки десетки цивилни в учебни заведения и джамии. Животът ще става още по-труден, до момента в който талибаните се мъчат да се трансфорат от бунтовници в ръководещи.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР