Афганистан: Две години след завземането на властта от талибаните, жените се борят срещу бедността и ограниченията

...
Завземането на властта от талибаните доведе до края на две
Коментари Харесай

Завземането на властта от талибаните доведе до края на две десетилетия на увеличени икономически възможности и свобода за жените в страната.„Няма надежда“ за афганистанските жени

Марзия Бабакархайл, бивш съдия от семейния съд в Афганистан, каза пред Sky News, че жените в страната са „в битка“.

„Ние нямаме щастие извън или вътре в Афганистан. Нямаме надежда, нямаме бъдеще за младото поколение. Има само тъмнина и безнадеждност", каза тя.

Талибаните забраниха на жените да вършат повечето работни места, забраниха на момичетата и младите жените от средното и висшето образование и наложени сурови ограничения върху техните свободи.

През цялото време страната е изправена пред тежка икономическа криза, като 85% от населението живее под прага на бедността.

Афганистан: Обединеното кралство има задължението да помага на изложените на риск от талибаните, казва бивш дипломат

Но някои жени, чийто бизнес е бил унищожен, са направили преход към по-малки, подземни предприятия, за да свързват двата края.

Изображение: Жените в Кабул през ноември 2022 г.

Ресторантът на Лайла Хайдари беше оживен кошер от дейности в Кабул, известен със своите музикални и поетични вечери и популярен сред интелектуалци, писатели, журналисти и чужденци.

Тя реинвестира печалбите от ресторанта в център за рехабилитация на наркомани, който създаде наблизо.

Но само няколко дни след като талибаните завзеха властта, групата унищожи ресторанта на г-жа Хайдари, ограби мебелите и изхвърли пациентите, посещаващи рехабилитационния център.

Само пет месеца по-късно тя отвори таен занаятчийски център, където жените могат да печелят малък доход от шиене на рокли и мода бижута от разтопени гилзи.

„Отворих този център, за да осигуря работа на жени, които отчаяно се нуждаят от тях“, каза г-жа Хайдари.

„Това не е постоянно решение, но поне ще им помогне да сложат храна на масата си."

Изображение: Афганистанска жена се разхожда сред талибански войници на контролно-пропускателен пункт в Кабул миналия месец

Центърът сега помага за финансирането на подземно училище, осигуряващо уроци на 200 момичета по математика и английски език. Някои посещават лично, други онлайн.

„Не искам афганистанските момичета да забравят знанията си и тогава, след няколко години, ще имаме друго неграмотно поколение“, каза г-жа Хайдайри, имайки предвид жени и момичета, лишени от образование по време на последния период на управление на талибаните от 1996 г. до 2001 г.

Центърът, който също така произвежда мъжки дрехи, килими и предмети за декорация на дома, наема около 50 жени, които печелят около £47 на ден месец.

„Ако талибаните се опитат да ме спрат, ще им кажа, че трябва да ми платят и на тези жени“, каза тя.

„В противен случай как ще се храним? „

Шивачката Wajiha Sekhawat, на 25 години, създава тоалети за клиенти въз основа на публикации на знаменитости в социалните медии преди август 2021 г.

Но сега месечният й доход е спаднал от около £470 до по-малко от £150 отчасти поради рязкото спадане на търсенето на парти рокли и бизнес тоалети, след като повечето жени загубиха работата си.

Абонирайте се за Out Of Afghanistan в Apple Podcasts, Spotify и Spreaker

Тя щеше да пътува до Пакистан и Иран да купуват платове за клиенти, но сега не може да пътува без мъжки придружител - махрам - и често не може да си позволи разходите за това.

Когато тя изпрати член на семейството от мъжки пол в Пакистан на нейно място, той върнат с грешни тъкани.

„Преди сама правех редовни командировки в чужбина, но сега дори не мога да изляза на кафе“, каза г-жа Sekhawat.

„Задушава се. Някои дни просто отивам в стаята си и крещя."

Ограниченията са особено трудни за около два милиона вдовици в страната, както и за самотни жени и разведени, които може да нямат никого, който да им служи като придружител .

След смъртта на съпруга си през 2015 г. Садаф разчиташе на приходите от натоварения си салон за красота в Кабул, за да издържа петте си деца.

Изображение: Кабул през ноември 2022 г.

Тя предлагаше прическа, направи маникюр и сватбени преобразявания на широк кръг жени от държавни служители до телевизионни водещи.

43-годишната Садаф, която поиска да използва псевдоним, започна да управлява бизнеса си от дома, след като талибаните й казаха да затвори салона си.

Но тъй като клиентите загубиха работата си, повечето спряха да идват или намалиха и месечният й доход спадна драстично.

Миналия месец властите наредиха затварянето на всички салони , заявявайки, че са предлагали лечения, които противоречат на ислямските им ценности.

Прочетете повече:
Един на всеки пет изгонени от хотела афганистански бежанци вече е без дом, съветите предполагат
Съкращението на чуждестранната помощ в Обединеното кралство може да доведе до хиляди смъртни случаи, предупреждава доклад
Афганистански жени, избягали от талибаните, за да влязат в историята на Световното първенство по колоездене на UCI в Глазгоу

Повече от 60 000 жени вероятно ще загубят работата си в резултат на това, според оценки на индустрията .

Въпреки че бъдещето изглежда мрачно за свободите на жените в страната, хуманитарните агенции казаха, че наблягат на икономическите ползи от разрешаването на жените да работят, когато преговарят с талибанските власти.

„Ние казваме ако им създадем работни места, това означава, че тези жени могат да изхранват семействата си, това означава, че плащат данъци", каза Мелиса Корнет, съветник на CARE Afghanistan.

"Опитваме се да имаме прагматичен подход и обикновено е доста успешно. Талибаните много държат на икономическия аргумент."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР