АЕЦ умря, да живее АЕЦ! Това е най-краткото описание на

...
АЕЦ умря, да живее АЕЦ! Това е най-краткото описание на
Коментари Харесай

Свърши се с АЕЦ Белене. Какво означава това.

АЕЦ умря, да живее АЕЦ! Това е най-краткото изложение на оповестения тази седмица проект на държавното управление с съветските реактори за АЕЦ Белене да се прави 7-ми, че и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Свърши се с АЕЦ Белене. Когато площадката ѝ бъде освободена от двата реактора, за които българските данъкоплатци заплатиха 1,3 милиарда лв., тя още веднъж ще се трансформира в мочур. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година като министър председател, наричайки го “висша форма на корупция ”. А през днешния ден не смее да разгласи кончината ѝ.

Какво се случва

Тази седмица кабинетът утвърди доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, давайки ѝ зелена светлина да предприеме нужните дейности за цялостно потребление на потенциала на площадка №2 в АЕЦ Козлодуй за създаване на нова нуклеарна мощ с доставеното съоръжение за АЕЦ Белене. Задачата на Петкова е да показа модел за финансово структуриране и юридически разбор на плана, който има и влезнала в действие Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Така още преди да е завършила процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ Белене, държавното управление реши да стартира работа по нова нуклеарна мощ в съседство. Директорът на АЕЦ Козлодуй Наско Михов към този момент разгласи, че съгласно заключението от проучването, предоставено предходната есен, “това е инженерно-технически, екологично и стопански допустимо решение ” - да се употребяват съветските реактори за новия блок на АЕЦ Козлодуй.

Идеята за седми блок на АЕЦ Козлодуй датира от времето на първото държавно управление на ГЕРБ и Борисов, което през 2012 спря плана “Белене ”. Създадена беше даже планова компания „ АЕЦ Козлодуй - Нови мощности “ ЕАД. Следващият кабинет на Пламен Орешарски отиде по-далеч и броени дни преди да се разпусне подписа съглашение с американската компания “Уестингхаус ”, профилирана в създаване на нуклеарни мощности. То предвиждаше новият блок да влезе в употреба през 2023 година, само че вторият кабинет на Борисов не одобри споразумението. И ето, че в този момент, когато остава месец и половина до разпускането на Народното събрание, третото държавно управление на Борисов се забърза с плана. Катализатор се оказа подписаният в края на октомври м.г. нуклеарен меморандум за съгласие сред Съединени американски щати и България, като една от задачите му е да докара и до доставки на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ Козлодуй от “Уестингхаус ”. Това би било действителна диверсификация - в този момент доставките са единствено от Русия.

Под чертата

“Изграждане на нова нуклеарна мощ ” - това е новата мантра на властта, когато приказва за европейската зелена договорка, съкращаване на излъчванията от парникови газове и понижаване на зависимостта от импорт на енергийни запаси “по най-благоприятен и конкурентоспособен метод ”. В общи линии това би могло да се преведе по този начин: Когато затворим ТЕЦ-овете на въглища, а това неизбежно ще се случи до 2030 година, ще са нужни нови енергийни мощности, защото ТЕЦ-овете обезпечават 45% от електрическата енергия на България. А пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй ще работят най-много докъм 2040 година.

Какъв ще е финансовият модел, по който ще се осъществя новият блок на АЕЦ Козлодуй? Най-ранният вид беше това да стане посредством заеми с държавни гаранции. Eдва ли ще пробват отново с концепцията за АЕЦ Белене, планувана да се осъществя на чисто пазарен принцип, без никаква държавна поддръжка - без държавни гаранции за заеми, без контракти за изкупуване на ток и прочие Подобен невиждан план срещна недоволството на кандидат-инвеститори.

Тази финансова скица сигурно няма да е в действие за новата мощ. Според шефа на АЕЦ Козлодуй, проектът може да е реалност до десет години, а цената - към “10% от Брутният вътрешен продукт ”. По времето на кабинета “Орешарски ” се спрягаха суми от порядъка на 5-6 милиарда $.

Старите играчи отново са тук 

Ако ще строи нов блок на АЕЦ Козлодуй, държавното управление - с утвърждението на Народното събрание - ще би трябвало за повторно да приключи плана “Белене ”. Нищо, че в този момент опорната точка на ръководещите е, че двата плана са конкурентни и ще тръгне този, който потвърди възвръщаемост. Към момента " Втора атомна " е на етап връчени осведомителни меморандуми на пет огромни компании. Следващите стадии са: предложения за подаване на обвързващи предложения към предпочетени претенденти за стратегически вложител, подаване на самите предложения, договаряния и избор на вложител, за който Теменужка Петкова трябваше да рапортува на Народното събрание още предходната есен.

В реалност новата игра с мирния атом ще е отново със старите играчи. Няма по какъв начин планът да мине без съветската компания “Росатом ” - поради съветските реактори. Но към този момент ще вземат участие и американски компании. Впрочем, това предложи и посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа при свое посещаване в АЕЦ Козлодуй. “Двете страни разискаха хибридно решение, което оптимално да употребява оборудването, което България е закупила преди за плана “Белене ”, допълнено от най-хубавите в класа технологии от редица западни снабдители ”, се споделя в известие на американското посолство. И ето, че Борисов тази седмица употребява същото определение за новия план -  “хибрид ”.

“Седми реактор значи платените от България над 1,3 милиарда лв. за тези реактори, с диверсификация на нуклеарното гориво, с нова турбина „ Арабела “ и с очертания и електронно ръководство също, да не изреждам компаниите ”, споделя министър председателят. Това в действителност значи съветски реактор, американско нуклеарно гориво, съоръжение за турбинна зала и турбогенераторна апаратура от General Electric, които, прочее, оферират същото за АЕЦ Белене. Означава ли това, че ръководещите към този момент са говорили за новия план с някои от претендентите за " Втора атомна "?

Намигване към Съединени американски щати, опит за оцеляване на властта, пестник към бъдещите вложители в АЕЦ Белене - по този начин депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи критикуваха още предходната есен концепциите за нови мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй. Сега мълчат. Но времето е фактор и нищо чудно “Борисов-3 ” да остави и решението за преустановяване на “Белене ”, и това за 7-ми блок на “Козлодуй ” на идващото държавно управление и следващия парламент. Това обаче не трансформира обстоятелството, че и той даде своя принос за гьола.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР