АЕЦ Козлодуй и американската Уестингхаус вече са предали в Агенцията

...
АЕЦ Козлодуй и американската Уестингхаус вече са предали в Агенцията
Коментари Харесай

Вече са налице всички документи за лицензиране на американското гориво за АЕЦ Козлодуй

АЕЦ " Козлодуй " и американската " Уестингхаус " към този момент са предали в Агенцията за нуклеарно контролиране всички нужни документи за лицензирането на горивото, което от идната пролет би трябвало да се зарежда на V блок на нуклеарната ни централа, разгласи ръководителят на организацията Цанко Бачийски, представен от Българска телеграфна агенция.
В началото на август стана ясно, че на регулатора не са предоставени два значими документа за лицензирането на американското свежо нуклеарно гориво. Ставаше въпрос за отразяване на промени, свързани с разбори на сигурността и с отчитането на неутронно-физичните характерности на реактор " ВВЕР-1000 ". Тези документи са значими за оценката на въздействието на предлаганата смяна на горивото върху рамките и изискванията за безвредна употреба на блока.
Единият документ бе предаден още предишния месец, а в този момент това се случва и с втория – дни преди приключването на крайния период за цялостното окомплектоване на документите за лицензирането – 15 октомври.
Така към този момент процедурата върви в период, а до края на март 2024 година нуклеарният регулатор си е дал период да завърши с разглеждането на документите, защото за 15 април е планувана първата доставка на различното на настоящето съветско гориво. Тя ще дойде, без значение дали то е лицензирано за потребление в България или не.
Ако процесът по утвърждението му не завърши до прекъсването на реактора за плановия годишен ремонт и промяната на 1/4 от горивото през май 2024 година, мощността няма да може да работи. Освен в случай че не се зареди с наличното съветско гориво за VІ блок на нуклеарната централа. То е ТВСА-12 и е друго от това за V блок, което е ТВСА, само че е съвместимо с него и лицензирано. Ако обаче се постави от ТВСА-12 следващата година, това значи, че би трябвало и идващите три години да се зарежда с него и след това да се прави разбор за неговата съгласуемост с това на " Уестингхаус ".
Договорът сред АЕЦ " Козлодуй " и " Уестингхаус " бе подписан в края на декември 2022 година и е за десетгодишни доставки.
За ускорение на лицензирането на касетите, през юли 2023 година Министерският съвет отпусна 442 хиляди лева на АЯР за привличане на външни консултанти, които да ѝ оказват помощ с оценката на подадените документи от АЕЦ " Козлодуй " за одобряването на американското свежо гориво.
В началото на август бяха подписани контракти с френския Институт за нуклеарна сигурност и радиационна отбрана (IRSN) и с консорциум сред чешката ES Group Europe s.r.o., украинските Държавен научно-технически център за нуклеарна и радиационна сигурност и " Енергобезопасност груп " за даване на външна експертиза на определени доклади от разбора на сигурността за лицензиране на новото нуклеарно гориво за V блок на нуклеарната ни централа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР