“АЕЦ Козлодуй” ЕАД приключи първо полугодие на 2018 г. със

...
“АЕЦ Козлодуй” ЕАД приключи първо полугодие на 2018 г. със
Коментари Харесай

“АЕЦ Козлодуй” отличник по финансови резултати с близо 3 пъти ръст на печалбата след данъци


“АЕЦ Козлодуй” ЕАД завърши първо полугодие на 2018 година със доста усъвършенствани финансови индикатори по отношение на 2017 година Най-голям принос за това имат доста по-благоприятното развиване на пазара на електрическа енергия, което докара до повишение на междинните пазарни цени, неналичието на регистрирани отклонения в планувания режим на работа на ЯЕБ и надлежно недопроизводство на електрическа енергия, както и в допълнение създадената електрическа енергия от блок 6 от работата му на 104 %.

Осъществяването на безвредната употреба на нуклеарните енергийни блокове, осъществяването на капиталовите планове за продължение на периода на употреба на ЯЕБ и за повишение мощността им, беше финансово обезпечено със лични средства без потребление на външно финансиране, е посочено в очетаза активността на сдружението през първата половина на 2018 година, оповестен на интернет страницата на Министерство на финансите.

Промени в регулаторната среда

В доклада са посочени значителните промени в регулаторната среда през 2018 година, които окаазват влияниие върху активността и финансовите резултати на сдружението:

След 01.01.2018 година влезе в действие изменение на ЗЕ, с което всички производители, включително Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС), с конфигурирана мощ 4 и над 4 MW са длъжни да оферират на проведен борсов пазар електрическата сила над количествата за контролиран пазар. През април бяха признати нови промени в ЗЕ (в мощ от 27.05 и 01.07.2018 г.), главните от които са въвеждане на система за компенсиране на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) и ВЕКП за разликата сред пазарните цени, избрани от КЕВР, и преференциалните им цени; ЕРД и Неправителствени организации се задължават да закупуват сила за софтуерните разноски по мрежите от борсовия пазар; трансформира се схемата за отчисляване на сумите за отговорности към обществото и други

От 09.01.2018 година са в действие нови Плавила за работа на борсовия сегмент ЦПДД, използването на които сътвори доста напрежение в комерсиалната активност. С разпоредбите се вкараха кардинални промени – борсовият оператор към този момент не е страна по сключваните покупко-продажби, финансовите взаимоотношения се реализират непосредствено сред страните по покупко-продажбите, трансформира се реда за търговия на екран „ Продължителна търговия” и други
От 11.04.2018 година действително започва и борсовият сегмент „ пазар в границите на деня” (ПРД), където епизодично се търгуват дребни почасови количества.

" С въвеждането на борсовата търговия като единствен и наложителен пазарен механизъм и промяна на собствеността на БНЕБ ЕАД, отпаднаха преференциалните условия за присъединяване на сдружението в ЦПДД според подписания контракт за ликвидност с БНЕБ ЕАД. В резултат разноските за борсовата реализация на сдружението нарастват значително (годишни такси, такси за иницииране на търг, такси оборот и сетълмент върху осъществените обеми), блокиран е забележителен финансов запас за обезпечаване на изискуемите финансови предели за присъединяване ", е очебийно в документа.

От АЕЦ " Козлодуй " означават, че е почнала третата година от осъществяването на Ангажиментите към Европейска комисия по отношение на дело АТ-39767-BEH-Electricity с нарастване на наложителните товари за предложение на почасовия пазар „ ден напред” (ПДН) от производителите в състава на БЕХ групата.

Анализ на финансовото положение

От компанията регистрират, че през първото полугодие на 2018 година “АЕЦ Козлодуй” ЕАД сполучливо е осъществила предпочитаните си бизнес цели и регистрира доста усъвършенствани финансови индикатори по отношение на 2017 година: доходи от продажби и чист финансов резултат.

Приходи

За първо полугодие на 2018 година оперативните доходи от активността на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД са в размер на 536 млн.лв., със 118 млн.лв. (28%) повече спрямо миналата година. Като съществени фактори за по-високите доходи са посочени:

– Увеличени доходи от продажба на ел.енергия на контролиран пазар с 24 млн.лв., в следствие от сензитивното покачване на контролираната цена от 01.07.2017 година, макар по-малкото количество продадена електрическа енергия.

– Увеличени доходи от продажба на ел.енергия на нерегулиран пазар с 94 млн.лв., дължащо се както на смяната в структурата на пазарните продажби, по този начин и на по-високите продажни цени през 2018 година

– Положителното салдо от балансиращия пазар през първото полугодие на 2018 година е съпоставимо с 2017 година

В приходите от продажба на услуги, артикули и други продажби се следи минимално понижение с 8% по отношение на същите през 2017 година

Приходите за продажба на топлоенергия са на стойност 1,3 млн.лв. и са съпоставими с регистрираните през 2017 година

Разходи

Разходите за реализиране на оперативната активност на Дружеството (продължаващи дейности) през 2018 година са на обща стойност 428 млн.лв. - нарастване с 12,5 % по отношение на регистрираните през същия интервал на 2017 година Отклонението главно е в резултат на увеличени разноски за: нуклеарно гориво заради разлики в конфигурацията на заредените ТОК със СЯГ и по-голямото електропроизводство; увеличени разноски за вноски във фондове ИЕЯС, РАО и Съд на Европейския съюз, в резултат на осъществени по-високи доходи от продажби на електрическа енергия; нарастване в разноските за аргументация на опцията за продължение периода на употреба на 6 блок до 60 години, разбори, планове и количествени оценки на остатъчния запас на КСК, заради разлика във типа и размера на изпълнените действия по контракта, сочи анализът.

Печалба

Дружеството завърши първото полугодие на 2018 година с чиста облага след налози в размер на 99 млн.лв., при регистрирана облага за 2017 година в размер на 34 млн.лв. Основен принос за доста по-добрия резултат имат постигнатите по-добри продажни цени на електрическата енергия, вследствие на което са осъществени доста по-големи доходи.

Парични средства

Паричните средства на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД в края на първото шестмесечие на 2018 година са на стойност 345 млн. лева, увеличени с 225 млн. лева спрямо 2017 година

През актуалното полугодие се регистрира значителен растеж и трайно поддържане на висок размер на парични средства. Сред водещите фактори са реализиране на покупко-продажби на борсовия пазар при високи продажни цени и усъвършенстваната събираемост по отношение на регистрираното ниско равнище през миналото полугодие на 2017г. на вземанията от НЕК ЕАД, както за регулярни доставки, по този начин и за миналогодишни доставки. Постъпленията от продажби от електрическа сила бележат завишение със 162 млн. лева (34%) по отношение на отчетните равнища през 2017 година

През първите шест месеца на 2018г. са получени приходи от НЕК ЕАД с 46% над миналогодишния им размер.

Реализираните входящи потоци от продажби на ел.енергия по свободни цени са 486 млн. лева Стойността им е увеличена със 113 млн.лв. (30%) в съпоставяне със същия интервал на 2017 година

Съгласно Допълнение към Договор за доставка на СЯГ са погасени дължимите вноски за доставка на свежо нуклеарно гориво през актуалната година. Плащанията са изпълнени в сходство с контрактувана скица на заплащане в интервала януари-юни 2018 година

През първото полугодие на 2018 година завърши издължаването към ФГУП Пожарна охрана „ МАЯК” за осъществения транспорт на ОЯГ в края на 2017 година

Издължена е такса водоползване за 2017 година според “Тарифа за таксите за водовземане за прилагане на воден обект и за замърсяване таксите за водовземане” за прилагане на воден обект и за замърсяване, на БДУВДР, център Плевен.

Изплатени са ежемесечни застрахователни награди по подписаното за интервала 01.01.-31.12.2018 година Приложение 17 към генерална застрахователна лавица сред ЗАД ”Енергия” и “АЕЦ Козлодуй” ЕАД за застраховка “Индустриален пожар” и други застраховки на обща стойност 8 млн.лв.

Задълженията на сдружението към осигурителни институции, държавен и локален бюджет, към фондове РАО, ИЕЯС и Съд на Европейския съюз са обслужени изцяло в нормативно–определените размери и периоди. Изплатените вноски са в общ размер 202 млн.лв.

Изпълнени са уговорките на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД в качеството му на шеф, към служащите и чиновниците в сходство с КТ, КТД и вътрешно–дружествените документи, регламентиращи взаимоотношенията сред страните.

През миналото шестмесечие на 2018 година са изпълнени заплащания по подписани контракти за осъществяване на мероприятията от капиталовата стратегия на сдружението в размер 44 млн.лв.

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД извърши навременно погашенията на лихви и главници по държавно– обезпечения заем с Евратом в размер на 26 млн. лева В рамките на контрактувания падежен период 18.06.2018 година е изплатена последната вноска по главницата на четвърти транш от заема с Евратом.

В “АЕЦ Козлодуй” ЕАД продължава да се прави регулярно ръководство на паричните средства през 2018 година, тъй че чистите експозиции към една кредитна институция в края на всеки месец не надвишават 25 на 100 от общите парични средства на сдружението според Правила за централизация по Постановление на Министерски съвет №127/27.05.2013 година Прилагането на Правилата е част от ограниченията изпълнявани в сдружението, фокусирани към диверсификация на финансовите запаси и понижаване на евентуалния риск от несъбираеми вземания при оповестяване в неплатежоспособност на банкови институции, се акцентира в доклада.

От сдружението означават, че цялостната активност на атомната централа през първо полугодие на 2018 година е обезпечена напълно със лични средства от осъществените доходи от продажба на електрическа енергия.

Производство и реализация на електрическа енергия

През първо полугодие на 2018 година “АЕЦ Козлодуй” ЕАД създаде електрическа енергия (бруто) в размер на 7 978 573 МWh с 342 331 (4.5%) МWh повече спрямо 2017 година Завишеното произвеждане е заради по-малката дълготрайност на ПГР през тази година на ЯЕБ №5, неявяване на отклоняване от плановия график и заради устойчивата работа на ЯЕБ №6 на новото равнище на мощ – 104%.

С оглед по-голямото произвеждане през първо шестмесечие на 2018 година, общото количество осъществена електрическа енергия е с 4,7 % по-високо в съпоставяне със същия интервал на 2017 година

Производството, реализацията и приходите от електрическа енергия през отчетния интервал на 2018 година в съпоставяне със същия на 2017 година са систематизирани в таблицата по-долу:

Показател

доклад 30.06.2018

доклад 30.06.2017

% на изменение

Общо MWh

Бруто произвеждане

7 978 573

7 636 242

4,5 %

СН

401 840

401 115

0,2%

Нетна сила (собствено производство)

7 576 732

7 235 126

4,7%

Разпореден небаланс ЕСО

36

0

Продажби на ел.енергия по контролирани цени, MWh

Нетна сила, MWh

1 509 369

1 954 694

-22,8%

Продажби на ел.енергия по свободни цени, MWh

6 067 400

5 280 432

14,9%

Клиенти

521 293

3 989 144

-86,9%

Борсов пазар

5 526 211

1 274 775

333,5%

Балансиращ пазар

19 896

16 513

85,9%

Приходи, млн.лв .

По контролирани цени:

83

59

41,4%

По пазарни цени:

443

349

27,0%

Общо доходи от ел. сила

526

408

29,0%

Съотношението сред продажбите в контролираната и не контролирана част на пазара през първото полугодие на 2018 година е надлежно 20 %/ 80 %.

Отчитайки наклонността за по-широко отваряне на пазара, продажбите по контролирани цени през първото полугодие на 2018 година са с съвсем 23 % по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2017 година Квотата за регулаторен интервал 01.07.2017-30.06.2018 година е изпълнена на 99,7%.

Реализираните на пазара количества са с 14.9 % повече спрямо първото полугодие на 2017 година (786 968 MWh). През 2018 година са налице основни промени в структурата и размера на продажбите в не контролирания сегмент на пазара с оглед промените в ЗЕ. Пазарната реализация е осъществена главно посредством борсовия пазар (сегменти ЦПДД и ПДН), а дребни количества са осъществени посредством комерсиалната платформа на сдружението (търгове за доставка през 2018 година, извършени през 2017 г.).

Основната част от борсовите покупко-продажби (89,4 %) са на ЦПДД, като подобаващ за базов производител борсов сегмент за търговия на дълготрайни артикули. Доминират покупко-продажбите на екран „ Търгове” от ЦПДД, работещ аналогично на личната комерсиална платформа на сдружението. Значително по-малко покупко-продажби са подписани на екран „ Продължителна търговия” (СТ) от ЦПДД, и то през 2017 година

Сделките на почасовия пазар ден напред (ПДН) съставляват 10,6 % от борсовите покупко-продажби. Реализираните количества на ПДН през първо полугодие на 2018 година са с 8 % повече в съпоставяне със същия интервал на 2017 година заради смяна в разпределението на самостоятелните отговорности на обособените сдружения в състава на БЕХ ЕАД. Нереализираните количества са изкупени от ОД по контролирани цени за сметка на осъществяване на квотата.

Сумарните доходи от продажби на електрическа енергия през първото полугодие на 2018 година са 526 млн. лева, с 29% повече в съпоставяне със същия интервал на 2017 година (408 млн.лв.) Положително въздействие оказва по-високата междинна пазарна цена на електрическата сила през първо полугодие на 2018 година в съпоставяне със същия интервал на 2017 година както и нарасналата контролирана цена.

Изпълнение на капиталовата активност

През първо полугодие на 2018 година регистрираните капиталови разноски със лични средства възлизат на 21 млн.лв. По типове действия осъществените капиталови разноски са разпределени както следва:

- за строително-монтажни работи(СМР) – 3.2 млн.лв.
- за машини и уреди (МиС) – 15.9 млн.лв.
- за проектно-проучвателни работи(ППР) – 1.4 млн.лв.
- други разноски – 0,067 млн.лв.

Значителна част от изпълнените мероприятия по Инвестиционната стратегия през отчетния интервал са ориентирани към осъществяване на стратегическите цели за продължение периода на употреба на 5 и 6 блок и повишение на мощността на реакторните установки до 104%.

В сходство с условията на ЗБИЯЕ и лицензиите за употреба са изпълнени редица мероприятия за поддържане и повишение на сигурността в “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, в това число мероприятия от Програма за осъществяване на рекомендациите от извършените “стрес тестове” на нуклеарните уреди и ограничения от Програма за ръководство на ресурса на хранилището за изсъхнало предпазване на отработило нуклеарно гориво.

Останалата част обгръща капиталови действия за настояща поддръжка на блоковете и спомагателните уреди и инфраструктурата.

Изпълнениет на ремонтната стратегия

Съгласно лицензионните отговорности на Дружеството за употреба на нуклеарните уреди, през първото полугодие на 2018 година са изпълнени плануваните действия планувани в ремонтната стратегия.

Техническо обслужване, предпазен и планово-предупредителен ремонт на съставни елементи, системи и структури от системите за сигурност, системите, значими за сигурността и за производството на двата ЯЕБ, както и на КСК от общостанционните уреди, са изпълнени според одобрените размери и графици.

ПГР на ЯЕБ №5 е извършен за интервал от ≈ 40,5 календарни дни от прекъсване на ТГ №9 до включването му в паралел с ЕЕС. В този интервал, качествено и в период, бяха осъществени плануваните ремонтни и надзорни действия на повече от 8000 единици съоръжение и тръбопроводи от софтуерни системи. В рамките на плановия годишен ремонт на ЯЕБ №5 са осъществени действия по отношение на техническо обслужване и поправки, действия от Плана за ръководство на план „ Продължаване периода на употреба на 5 и 6 блок”, действия по ограничения от стрес-тестове.

В ход е подготовка за осъществяване на ПГР на 6-ти блок.

Изпълнението на дейностите от ремонтната стратегия на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД за отчетното полугодие на 2018 година е на стойност 32 млн.лв., в това число 6,5 млн.лв. ремонтни действия с капиталов темперамент (основни поправки, замяна на съществени /значими/ аварийни части).

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР